Abandonul scolar

Abandonul scolar

0 139

Devine tot mai ingrijorator faptul ca abandonul scolar ia amploare in Romania. Tot mai multi copii pun ghiozdanul in cui si cartile in pod pentru a incepe alte ocupatii sau, pur si simplu, pentru a tandali pe langa casa.
Nu conteaza cifra seaca, in binecunoscutele procente seci si nelamuritoare, comparate cu altele la fel de seci. Mai importante sunt cauzele.
Cauzele sunt multiple, dar si dureroase in mare parte, cu efect intr-un viitor apropiat.
Lasam la o parte copiii apartinand etniei romilor, acestia lipsind de la scoala din cauza traditiilor depasite ale etniei, care socotesc, mai ales in cazul fetelor, din motive intortochiate, ca scoala literelor si a cifrelor este nefolositoare fata de scoala vietii, nimeni sau foarte putini din randul acestei etnii gandind viitorul limitat al copiilor in asemenea conditii.
Este ciudat, insa si dureros, ca, din restul populatie, tot mai multi copii parasesc scoala, ramanand doar cu pospaiul primelor cateva clase, lucru care ii fac sa regrete mai tarziu, ei neputand ocupa, de multe ori, postul sau functia dorite, chiar daca ii duce mintea.
Daca in mediul rural abandonul ar mai putea fi, cat de cat inteles – nu-ti trebuie multa scoala sa inveti, din tata-n fiu, cum se cultiva pamantul, iar orice mana de lucru, in unele perioade, este imperios necesara, la aceasta adaugandu-se, in multe cazuri, motive valabile si in mediul urban – la oras este dureros sa vezi cum tot mai multi calca asfalt fara erlemente de baza ale culturii generale.
Este, in primul rand, vina stilului in care invatamantul romanesc inoata prin bazinul tranzitiei.
Apoi mai este saracia in care traiesc foarte multi romani, la care se adauga cereri materiale tot mai mari cu aratatorul spre bugetul parintilor – acele fonduri destinate unei multitudini de „activitati” de prin scoli – si nu in ultimul rand costurile tot mai mari ale manualelor – teoretic gratuite in mare parte – si rechizitelor scolare.
La aceste principale cauze se mai pot adauga inca o sumedenie din cele marunte, precum educatia prin mass-media, mai ales cea vizuala, lehamitea care i-a cuprins pe cei mari fata de lupta eleganta si prin stiinta cu viata, preferandu-se mai lesnele si animalicul „dat din coate”, si inca altele asemenea. Le stim, le vedem, dar nu facem pasii salvatori.
Iata, pe scurt, inca una din cauzele caderii tot mai mari a unei Romanii care nu merita aceasta soarta.
Doriti si procentul ratei abandonului scolar? Circa 20% in 2007. Adica aproape un sfert. De groaza!

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.