A treia zi a strigoilor

A treia zi a strigoilor

0 247

Sfanta Mucenita Lucia (pomenita in 13 decembrie) era din Siracuza Siciliei si era logodita. Imbolnavindu-se mama ei, a plecat cu ea la Catana, ca sa se roage Sfintei Mucenite Agata sa o izbaveasca sfanta de curgerea de sange. Cand a ajuns la Catana a vazut in vis pe Sfanta Agata. Sfanta i-a fagaduit mamei ei tamaduire de boala, iar ei i-a vestit mai dinainte suferinte mucenicesti pentru Hristos. Dupa insanatosirea mamei sale, Sfanta Lucia a impartit toate averile sale saracilor si era gata sa marturiseasca pe Hristos. Fiind parata de logodnicul ei, a fost dusa inaintea lui Pashasie, domnul cetatii, care a poruncit sa o duca intr-o casa de desfrau, ca sa fie necinstita. Prin harul lui Hristos insa a ramas curata; au tabarat multi asupra ei, dar n-au putut sa o miste din locul in care se proptea. Pentru ca aceia si-au pierdut nadejdea ca o mai pot misca din loc, si pentru ca nici n-au putut-o arde cu focul ce-i aprinsesera acolo unde sta, caci sfanta era pazita de Dumnezeu, i-au taiat capul cu sabia.


?


Cea mai scurta zi din an


Sfanta Lucia este, dupa sarbatoarea Sfantului Andrei, a treia zi a strigoilor. Este considerata, dupa ritualul vechi slav, cea mai scurta zi din an. Saptamanal, sunt organizate diferite ritualuri magice, menite sa inlature raul adus de strigoi si baba-cloante. Pentru a se apara de fortele raului, oamenii manancau un catel de usturoi, isi faceau o cruce, iar apoi ungeau tocurile grajdurilor tot cu usturoi, intrucat Sfanta Lucia era cunoscuta ca avand obiceiul, in aceasta zi, de a se furisa inauntrul grajdurilor si de a lua laptele vacilor aflate acolo.


?


Obiceiuri de Sfanta Lucia


Sarbatoarea Sfintei Lucia este un bun prilej pentru fetele necasatorite de a afla numele baiatului care ii va deveni sot in viitor. Astfel se intampla prin intermediul unui obicei, de a scrie pe 12 biletele numele cate unui baiat, cel de-al 13-lea necontinand nici un nume. Pana in Ajunul sarbatorii, fetele arunca cate un biletel in foc, cel din urma ramas dezvaluind numele celui predestinat. In cazul in care ultimul biletel este cel de-al 13-lea, inseamna ca fata respectiva va ramane nemaritata.


?


Pregatirea Craciunului

Sarbatoarea Sfanta Lucia se continua cu pregatirile de Craciun, cu prepararea dulciurilor, in special a turtei dulci. Pe 21 decembrie, traditia se continua cu taierea porcilor pentru Craciun. Tot in perioada sarbatorilor de iarna incepe si Echinoctiul de Iarna.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.