„A sperat până când i-a ieşit sufletul”

„A sperat până când i-a ieşit sufletul”

0 264

Aşa descrie mama lui Călin Farcaş ultimele clipe ale fiului său, mort cu banii de operaţie în cont, aşteptând inutil un transplant de plămân. A murit ca un câine, spune cu inima sfâşiată tatăl său

Aşa descrie mama lui Călin Farcaş ultimele clipe ale fiului său, mort cu banii de operaţie în cont, aşteptând inutil un transplant de plămân. A murit ca un câine, spune cu inima sfâşiată tatăl său, după ce Calin s-a stins pe un pat de spital la Institutul Marius Nasta, din Bucureşti. După ce statul român l-a abandonat, pentru Călin nu au mai putut face nimic mici reţelele de socializare, prin intermediul cărora oameni inimoşi au strâns pentru tânăr 200.000 de euro.
Călin Farcaş a fost diagnosticat, în 2016, cu tensiune arterială pulmonară și supraviețuia conectat la un aparat cu oxigen. Primise indicaţie de transplant, dar nu putea face o astfel de operaţie în ţară. România nu mai avea nicio înţelegere cu Eurotransplant, aşa că nici la Viena nu a avut vreo şansă. Asta deşi, în urma unei mobilizări extraordinare pe Facebook, în contul său se strânseseră 200.000 de euro, care ar fi acoperit costurile operaţiei.
Mama şi tatăl lui Călin, doborâţi de durere, cred că statului nu i-a păsat de soarta lui.
„Când n-a avut bani, au zis că n-are bani, după ce a avut bani, nu l-a mai băgat nimeni în seamă. L-au lăsat, a murit ca un câine, l-au trimis de la Braşov la Bucureşti şi de la Bucureşti la Braşov, să le fie ruşine”, acuză tatăl lui Călin Farcaş.
Lui Călin i-a cedat inima la Institutul Marius Nasta, din Bucureşti, unde era internat de câteva zile, pe când încă mai credea că va putea călători în India, unde găsise o clinică dispusă să facă transplantul. Asemenea lui Călin, mulţi alţi români se sting în aşteptarea unei hârtii sau a unui accept care vine adesea prea târziu.
„A fi pacient în România este echivalent cu a juca la ruleta rusească. Am avut cazuri pe mai multe patologii care s-au prăpădit după ce au dat statul în judecată şi urmau să-şi primească tratament prin ordonanţă prezidenţială, din păcate n-au mai apucat să-şi facă tratamentul” spune Cezar Irimia, preşedintele FABC.
Asociaţiile care apără drepturile bolnavilor spun că astfel de tragedii ar putea fi evitate dacă pacienţii ar avea acces la investigaţii la timp la tratamente.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.