A reinceput cenzura in Romania?

A reinceput cenzura in Romania?

0 122

Discursul rostit miercuri in Parlamentul partial colorat portocaliu, asta pentru ca, celor din opozitie care au boicotat discursul prin parasirea salii, li s-a alaturat si multi reprezentanti ai puterii. Presedintele Traian Basescu a consultat Parlamentul printr-un anunt sec: va declansa un referendum cu privire la introducerea votului uninominal la Senat si Camera Deputatilor, incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare.


Traian Basescu: Votul uninominal va inversa raporturile de putere in cadrul partidelor, ajungandu-se la situatia in care conducerea partidului va depinde de sprijinul parlamentarilor, nu parlamentarii de sprijinul conducerii. Votul uninominal va inversa raporturile de putere in cadrul politicii romanesti printr-un transfer de putere de la conducerea partidelor catre electoratul de la nivel local care il voteaza pe parlamentar. In lipsa unei masuri imediate de reformare a clasei politice exista riscul pierderii totale a increderii in clasa politica precum si riscul unui vot de plan generalizat la adresa politicienilor romani. Trebuie schimbata perceptia ca in ciuda procesului accelerat de reformare a Romaniei, politicienii incearca sa se sustraga acestui proces


 


Huiduielile din 18 decembrie adresate lui Traian Basescu au fost evitate si pe alocuri inlocuite cu apaluzele celor din partidul prezidential – PLD, cu un Stolojan in rol de dirijor. Nu s-a putut evita alte evenimete extrem de neplacute.


Sefii celor doua camere au lipsit. Nicolae Vacaroiu in delegatie oficiala la …Paris. Bogdan Olteanu nu a participat la sedinta, deoarece seful statului l-a jignit la o emisiune de televiziune. PSD a umplut culoarele. PRM si PC le-a imitat gestul. Ba mai mult toti s-au alaturat prim ministrului Tariceanu, care isi asuma rolul nou al dialogului si conlucrare (paine prezidentiala), la fundamentarea unei noi strategii de abordare a integrarii la …Palatul Victoria.


 


Iata si cateva reactii a celor care au “servit” mesajul lui Basescu la “five o’clock:-ul prezidential.


 


Mircea Geoana, presedinte PSD: „Presedintele Romaniei are tot dreptul sa solicite sa ia cuvantul, dar este intr-o faza de suspendare, a incalcat Constitutia Romaniei. Decizia noastra e legitima si ma bucur ca si alte partide din opozitie fac la fel”.


„Ideea cu referendumul este o smecherie ieftina. Din 2005 partidul nostru a depus o lege cu privire alegerile cu vot uninominal in Parlament, iar colegii domnului Basescu de la PD au ingropat aceasta lege”,

Corneliu Vadim Tudor: „Traian Basescu nu are calitatea morala de a vorbi unui for pe care l-a insultat, in plus e in procedura de suspendare”, a declarat, fluturand “Dosarul flota” pe culoarele Parlamentului.


 


Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat ca principalii opozanti ai votului uninominal sunt presedintele Traian Basescu si PD.
„Chestiunea votului uninominal este pura demagogie. Pana in acest moment, din intreaga clasa politica romaneasca, principalul adversar al votului uninominal a fost Traian Basescu. Daca va veti intoarce doar la vara anului 2006, veti vedea ca la scoala de vara a Partidului Democrat, domnul Basescu a vorbit ferm si explicit impotriva votului uninominal. „Ii sugerez lui Traian Basescu sa se duca la PD si sa sustina votul uninominal, pentru ca singurul loc unde sunt probleme e acolo”, a mai spus Bogdan Olteanu.

Theodor Stolojan, liderul PLD, a salutat decizia presedintelui Traian Basescu de a convoca un referendum pentru introducerea votului uninominal, incepand cu viitoarele alegeri, considerand ca aceasta masura va aduce la responsabilizarea clasei politice in fata cetatenilor.

Senatorul liberal Teodor Melescanu a declarat ca interventia sefului statului confera greutate unui astfel de demers. „Cred ca pledoaria pentru un vot uninominal are importanta sa, pentru ca, desi exista un proiect de lege inclusiv al PNL din 2004, pe aceasta tema, sigur ca interventia presedintelui ii confera greutate prin legitimitatea pe care o are prin acest demers”, a declarat senatorul liberal.

Marko Bela, presedinte UDMR: „In privinta referendumului nu sunt de acord. Mai ales in ce priveste votul uninominal. Nu e un sistem bun pentru Romania.”


 


In loc de concluzie, semnalez debutul instaurarii unei noi cenzuri in Romania. Daca pana azi cele doua mari agentii de stiri publice – ROMPRES si RADOR,  dadeau pe larg atat interventiile presedintelui cat si pe cele ale opozantilor acum lucrurile s-au schimbat.


Interventiilor celor din opozitie nu li s-a alocat nici un spatiu.


Alo! Ce faceti cu DEMOCRATIA?


Suntem iar in pericol?


Opriti CENZURA!


 


Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.