A murit un mare brașovean – CALIN GANE! Adio, drag prieten!

A murit un mare brașovean – CALIN GANE! Adio, drag prieten!

5 62

Ieri, pe seara, am aflat cu mare tristetze ca ne-a parasit definitiv bunul nostru vechi prieten, profesorul CALIN GANE, între altele si un fost mare sportiv!  In anii de liceu la „Saguna” (Ehei, sa se fi intaplat asta in urma cu vreo 5-6 decenii !) CALIN  mi-a fost coleg de clasa si uneori de banca… Caci, ca la fotbal, mai faceam  „schimb de locuri”, eu mai ales la orele de matematca! 
Ieri insa Calin Gane n-a mai ”iesit” la pasa ! Ne-a parasit pur si simplu, rapus de acest nenorocit Covit, intr-un spital din Sacele; caci in Brasov nu i s-a mai gasit un loc… 
N-ar fi meritat mai mult Calin Gane? 
Făcuse furori în tricoul lui ”Steagul Rosu”, cand la 17 ani (inca mai era in clasa XI !) fusese introdus de celebrul antrenor Silviu Ploiesteanu in ultimele 20 de minute, intr-un meci international Steagu Rosu – Selectionata Algeriei! Si cand Calin Gane a marcat atunci, in doar 27 de minute, 2 goluri! 

Asa a ajuns apoi varf de atac in echipa nationala de juniori/tineret, cu care a jucat, apoi, o finala europeana la Viena…
La sezonul de debut in Divizia A, 1959/60 unii jucatori de exceptie îşi deschid contul celebritatii cu un gol… El l-a inaugurat cu un hattrick! Şi chiar împotriva Universităţii Cluj, demolată pe „Tineretului”, în noiembrie 1959, cu scorul de 7-1. Era al 4-lea meci în care îmbrăca tricoul cu dungi albastre, iar până la finalul campionatului care va urca ”Steagu” pana pe locul 2, va mai înscrie de alte trei ori în cinci partide. Destul de bine pentru un puşti de 18 ani, nu? 
De aceeaşi părere a fost şi Petre Steinbach, antrenorul Naţionalei de juniori a României, care îl selecţionează pe „stegar” în lotul pentru Campionatul European de Juniori din Austria. Din linia de cinci atacanţi mai făcea parte şi Iuliu Năftănăilă, perla ”neagra” de la Nitramonia Făgăraş. 
Adversarele pe atunci Belgia, Franţa şi Spania sunt nimicite în faza grupelor: 3-0, 4-1 şi 5-1! – scoruri ce azi par… fiction. Cinci goluri au fost reuşite de copilul-minune al Steagului Roşu din Braşov, iar România păşea triumfal spre semifinalele de la Viena. Sorţii îi pun pe tricolori faţă-n faţă cu ţara gazdă: Austriecii sunt făcuţi şi ei knock-out, 4-1. În finala 
Ungaria ne învige cu greu  2-1. Şi aşa, doar… vice-campion european la juniori, Călin Gane se întoarce în Braşov cu aura unei vedete internaţionale. Ce carieră se anunţa pentru el!

Dar pentru Calin Gane, care termina cu onoranta Diploma de excelentza  Liceul Saguna, a nu continua la o facultate era în afara oricărei discuţii in familia celebrului profesor sagunist, dascalul ardelean  de literatura romana, Iorgu Gane. Mai mult, a nu urma ” Literele” la Cluj era tot de neconceput!  Aşa că vedeta „stegară” îşi pregăteşte valiza şi pleaca la Cluj pentru a urma tradiţia familiei.
Student serios, apreciat de profesori îşi face  datoria  si în tricoul „studenţior”, pentru care marchează 15 goluri în 39 de meciuri. Ultima oară când a călcat pe iarba stadionului „Ion Moina” a fost în acea zi de 4 noiembrie 1962, cand, la 20 de ani neînpliniti, o teribila accidentare  pune sub semnul  întrebării destinul fotbalistului Călin Gane! 
În vara lui 1963 termină facultatea şi, într-un picior, se intoarce la Braşov. S-ar putea duce la catedra! Se trateaza insa si se antreneaza cu indarjire! Abia pe  1 noiembrie 1964, cu trei zile înainte de împlinirea a doi ani de când suferise accidentarea, Călin Gane, deja la 22 de ani, înscrie de trei ori contra lui Dinamo Bucureşti.
Jucător de inteligenţă şi fineţe, tehnician complet şi tactician lucid, este,
precis, singurul „stegar” care a reuşit o astfel de performanţă… 
Astfel, după cea mai grea bătălie din cariera sa, în prima etapă a sezonului 1964/65, Călin Gane imbraca din nou  tricoul Steagului. Va avea o toamnă spectaculoasă, în care reuşeşte cel puţin 6 goluri.
Pe 12 aprilie 1970 , păşea pe teren în tricoul Steagului pentru a 132-a oară. Adversarul? Culmea, U Cluj, echipa împotriva căreia marcase in urma cu un deceniu primele goluri ale carierei sale.
 A înscris, cu un genunchi mereu fragil, 35 de goluri pentru ”Steagu’’!!  Si a incheiat apoi in glorie viața de profesor, revenind multi ani la Catedra, prima sa vocatie. Pe care si-a exercitat-o cu acelasi unic talent vocational! (d.d.r.)

COMENTARII

  • On Sunday, November 29, 2020, 11:10:30 PM GMT+2, D.D. Rujan wrote:
   Sergiule,eu am dat un intreg articol
   in ziarul InfoBrasov.net.Este un ziar citit; Acum
   mi se cer date despre inmormantare: cand? la ce ora? unde?
   Tu ce stii?
   Puiule:
   La cei cu covid nu se face o înmormântare normală.
   Sunt aduși în sac de plastic și băgați direct în groapă, fără asistență, fără intrare în biserică.
   Nu știu sigur, dar evenimentul va avea loc luni sau marți pe la prânz.

   • Cumplit sau nu,este mai tragc sa infesteze post-morten cu Covit
    tocmai pe oamenii dragi lui care il insotesc pe ultimul drum !
    O sa mergem cu niste flori si o sa-i aprindem o lumanare poate peste o saptamana!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.