A murit Marin Constantin – fondatorul si dirijorul corului Madrigal

A murit Marin Constantin –
fondatorul si dirijorul corului Madrigal

0 170

Maestrul Marin Constantin, fondatorul, dirijorul si directorul pe viata al celebrului cor Madrigal, a murit, sambata seara, la varsta de 85 de ani, informeaza Agerpres.
Sicriul cu trupul neinsufletit al maestrului Marin Constantin, fondatorul si dirijorul corului Madrigal, va fi depus marti la Ateneul Roman, a declarat, luni, pentru AGERPRES directorul artistic al Filarmonicii ”George Enescu”, Nicolae Licaret. Miercuri, intre orele 10,00-12,00, in foaierul Ateneului va avea loc o ceremonie de comemorare a maestrului, acesta urmand a fi inmormantat, cel mai probabil, miercuri, la ora 14,00, in Cimitirul Bellu Evanghelic, dupa o slujba ce va fi oficiata la Biserica Boteanu.
Dirijorul si compozitorul Marin Constantin, profesor si sef al catedrei de dirijat cor, a fost distins cu numeroase premii nationale si internationale, activitatea sa fiind apreciata de critici muzicali din intreaga lume.
Maestrul Constantin era membru al Uniunii Compozitorilor si, de-a lungul vietii, a fondat numeroase coruri, printre care Corul Universitatii din Bucuresti si Corul National de Camera Madrigal.
De-a lungul carierei, a sustinut peste 3.500 de concerte in tara si in lume.
Marin Cosntantin a inregistrat zece discuri, numeroase CD-uri si DVD-uri ale Corului Madrigal, dar si filme documentare.
Din 7 iulie 1963, cand a avut loc primul concert, pana la concertul de adio din 1999, a fost dirijorul Corului ‘Madrigal’ al Conservatorului Bucuresti.
Intre 1966-1969 a fost directorul general al Operei Romane.
Maestrul a primit numeroase distinctii, intre care titlul de ‘Goodwill Ambasador UNESCO’ (1992) sau titlul ‘Omul International al Anului’ (1990, 1992, 1994). Pentru intreaga activitate este mentionat in sapte editii „Who’s Who” din Anglia si America si in prestigiosul „The New Grove Dictionary of Music and Musicians”.
Printre titlurile si medaliile cu care a fost distins se numara: Premiul Criticii Muzicale Germane, Omul Anului in 1990, 1992 si 1994, Medalia Enescu si Medalia Eminescu.
Maestrul Marin Constantin era, de asemenea, doctor in muzicologie si filosofie a muzicii si Doctor Honoris Causa al Academiei de Muzica din Cluj-Napoca.
Corul Madrigal a fost declarat in 1992 „bun al patrimoniului universal UNESCO”.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.