A murit Iosif Constantin Dragan!

A murit Iosif Constantin Dragan!

0 129

Profesorul Iosif Constantin Dragan a incetat din viata, joi, la ora 10.00, la Palma de Mallorca, la varsta de 91 de ani.
Potrivit unui comunicat al Fundatiei Europene Dragan, trupul sau neinsufletit va fi depus la Universitatea Europeana Dragan din Lugoj.
Funeraliile vor avea loc luni, 25 august, in orasul sau natal, Lugoj.
Iosif Constantin Dragan s-a nascut la 20 iunie 1917, la Lugoj.
El a obtinut prima sa licenta in Jurisprudenta la Universitatea din Bucuresti. Ulterior, dupa ce s-a transferat in Italia, a obtinut a doua sa licenta, in Jurisprudenta si in stiinte Politice si Economice, la Universitatea din Roma, unde si-a sustinut cu succes si doctoratul in Drept.
In anul 1941, a inceput o activitate comerciala in domeniul petrolului, prin intermediul importurilor din Romania in Italia, activitate ce s-a amplificat odata cu crearea, in anul 1948, a societatii Butan Gas S.p.A., specializata in imbutelierea si distribuirea Gazului de Petrol Lichefiat (GPL).
In domeniul stiintelor economice, Iosif Constantin Dragan a desfasurat o importanta activitate ca vicepresedinte si apoi presedinte, timp de un deceniu, al Federatiei Internationale de Marketing (1966 – 1976). De asemenea, a fost fondator si membru activ al Camerei de Comert Italo-Romane.
In anul 1967, in Italia, si in 1968, in Spania, la Palma de Mallorca, profesorul Dragan a intemeiat Fundatia Europeana Dragan, care s-a dezvoltat apoi prin crearea de sedii in diverse capitale si orase europene. Sarcina Fundatiei Europene Dragan este, in primul rand, aceea de a promova raspandirea culturii, in diversele sale forme si manifestari, ca factor important pentru unificarea Europei.
Profesor doctor Iosif Constantin Dragan a infiintat, in Romania, Superior Centre for Advanced Business Management (1990), precum si Universitatea Europeana Dragan (1991), important centru universitar prevazut cu trei facultati, cu sedii la Lugoj, orasul sau natal, si la Brasov.
Iosif Constantin Dragan a scris mai multe lucrari, publicate in diverse limbi, atat cu caracter stiintific (The World Mission of the International Marketing Federation, Geoclimate and History, Entropy and Bioeconomics, Bazele teoretice cognitive ale cercetarilor de marketing, scrisa in colaborare cu profesorul M. C. Demetrescu; Odobleja, the Birth of Generalized Cybernetics on Romanian Soil, ), cat si cu caracter istoric (We, the Thracians and our Multimillenary History, Dacia’s Imperial Millennium, Istoria Romanilor, Antonescu, Marshal and Ruler of Romania, La vera storia dei Romeni, Imperiul Romano-Trac) sau autobiografic (Au service de l’Europe, Prin Europa, Dal Paese di Dracula, La mia Italia).
Fondator al Editurii Nagard, in Italia, si al Editurii Europa Nova, in Romania, profesor doctor Dragan a contribuit, totodata, la raspandirea culturii romane in lume, prin publicarea operelor mai multor scriitori romani.
Iosif Constantin Dragan a primit, printre altele, titlul de Cavaliere di Gran Croce al Merito della Repubblica Italiana (cea mai inalta distinctie italiana), Crucea de Aur a Ordinului George I, conferita de regele Constantin al Greciei, Marea Cruce a Ordinului Ecvestru al Sfantului Gheorghe de Burgundia, titlul de Comandor al Ordinului Constantinian, cel de Mare Arhonte Referendar al Bisericii Ecumenice Ortodoxe din Constantinopol, medalia Euthynos de aur pentru Relatii Publice a Atenei, Diploma de Merit Clasa I, cu Medalia de Aur a Ministerului italian al Învatamantului Public, Medalia de Aur a Meritului European (Luxemburg) si Premiul European Lorenzo il Magnifico (AIM, Florenta).
De asemenea, el este Doctor Honoris Causa al Universitatii din Craiova si al celei din Timisoara si cetatean de onoare al oraselor Lugoj si Cluj-Napoca.
Iosif Constantin Dragan s-a aflat pe primul loc in Top 300 in 2002, 2003, 2004 si 2006, avand afaceri in domenii precum distributie de produse petroliere, edituri, imobiliare si transporturi.
Profesorul Dragan a fost casatorit cu Daniela Veronica Gusa, fiica generalului Stefan Gusa.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.