A murit Diego Armando Maradona

A murit Diego Armando Maradona

0 99

Lumea sportului este bulversată, în stare de șoc! Miercuri seara, din Argentina, a răzbătut, pe toate meridianele și paralelele globului, o știre cutremurătoare : fostul mare fotbalist Diego Armando Maradona a murit! Maradona, în vârstă de 60 de ani, a murit în urma unui stop cardiac, scrie presa internațională. Decesul a fost anunţat de canalul Todo Noticias, care a vorbit cu Matias Morla, agentul şi prietenul lui Maradona. Recent, Maradona fusese operat cu succes pe creier, la 3 noiembrie, pentru îndepărtarea unui hematom subdural, descoperit în urma unei investigaţii CT. Hematomul ar fi fost produs “de un traumatism” şi ar putea fi rezultatul unei lovituri pe care fostul fotbalist a suferit-o în ultima vreme.

Fostul jucător al echipelor Napoli, FC Barcelona şi Boca Juniors a fost internat de mai multe ori în spital în ultimii ani, în principal din cauza stilului de viaţă extravagant pe care l-a dus. În ianuarie 2019, Maradona a ajuns la spital cu sângerări stomacale. În 2004, Maradona a fost internat cu probleme cardiace şi respiratorii serioase, din cauza consumului de cocaină. Ulterior a urmat o cursă de dezintoxicare în Cuba şi Argentina, înaintea operaţiei de la stomac din 2005, care l-a ajutat să piardă din greutate. În 2007, s-a internat într-o clinică din Argentina pentru a depăşi problemele cu alcoolul.

Maradona a fost considerat de către mulți din lumea fotbalului (inclusiv jurnaliști sportivi, foști și actuali jucători, fani, etc.) ca fiind cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, împărțind cu Pelé titlul de Jucătorul Secolului decernat de FIFA.

De-a lungul carierei sale de jucător profesionist, Maradona joaca pentru (1976-2018), Boca Juniors (1981, 1995-1998), F.C. Barcelona (1982-1984), (1984-1991), F.C. Sevilla (1992-1993) și Newell’s Old Boys (1993-1994).

În cariera sa internațională, a jucat pentru naționala Argentinei 91 de meciuri și a marcat 34 de goluri. A participat la patru turnee finale ale Campionatului mondial de fotbal FIFA, incluzând Cupa Mondială din 1986, când, în calitate de căpitan de echipă, a condus Argentina spre titlul final, învingând în ultimul act Republica Federală Germană și câștigând Balonul de Aur, premiul pentru cel mai bun jucător al turneului.

La același turneu, în meciul pentru sferturile de finală, disputat împotriva Angliei, a marcat două goluri în victoria Argentinei cu scorul de 2-1, goluri care l-au consacrat la nivel mondial. Primul gol a fost marcat cu mâna și numit ulterior mâna lui Dumnezeu, conform declarațiilor fotbalistului, iar al doilea gol a fost marcat după o cursă de aproximativ 60 de metri în care a driblat șase jucători.

De asemenea, Maradona este considerat una dintre cele mai controversate figuri ale lumii sportului. A fost suspendat din activitate pentru o perioadă de 15 luni, în 1991, în Italia, după ce a fost depistat că a consumat cocaină și în 1994 a fost trimis acasă de la turneul final al campionatului mondial de fotbal din Statele Unite, după ce a folosit efedrină.

După retragerea din activitate, la 37 de ani, Maradona s-a confruntat cu serioase probleme de sănătate și creșteri în greutate cauzate în principal de abuzul de cocaină.

D.D.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.