A incetat din viata, sambata, Florin Bogardo

A incetat din viata, sambata, Florin Bogardo

0 175

Florin Bogardo a fost compozitor de muzica usoara, si, ocazional, interpret al propriilor sale creatii muzicale, indeosebi in duet cu sotia sa, Stela Enache. Melodiile sale de mare succes au fost interpretate de solisti cunoscuti, cum ar fi Margareta Paslaru, Aurelian Andreescu, Mihaela Mihai si altii.
Cea mai cunoscutã melodie compusa de Florin Bogardo, Ani de licei, melodia-fanion a filmului „Liceenii”, a fost imnul a generatii intregi de liceeni. O alta melodie mult fredonata este si „Sa nu uitam trandafirii”, dar acestea sunt doar doua dintre cele peste 300 de cantece pe care Florin Bogardo le-a compus, pritre care si cele care au asigurat coloana sonora la filmele „Liceenii” si „Declaratie de dragoste”.
„Am cautat mult in urma si am descoperit pe parcurs un om de un rafinament extraordinar si un compozitor de mare clasa. E o mare pierdere”, a declarat Oana Sarbu, cea interpretand un rol principal in „Liceenii”.
Si Stela Popescu si-a adus aminte cu nostalgie de compozitor.
„Florin Bogardo a fost unul dintre cei mai talentati compozitori ai nostri. Era un om teribil de sensibil, foarte talentat, dar sigur un om introvertit , cu o fire speciala. Eu l-am iubit foarte mult pe Bogardo, stiu ca atunci cand lucram in radio si ne intalneam, nu ne spuneam buna ziua, ne spuneam ‘sã nu uitati nicicand sa iubiti trandafirii'”.
Majoritatea cantecelor lui Bogardo au fost compuse pe versurile celor mai mari poeþi romani: Eminescu, Blaga, Alecsandri, Marin Sorescu etc. si au obtinut o serie de premii la diverse festivaluri.
Nascut in 1942 la Bucureºti, Bogardo a inceput sa studieze pianul inca de la varsta de cinci ani, iar la 17 ani a compus fantezii si preludii pentru pian, lieduri, coruri, teme cu variatiuni etc. A studiat la conservatorul „Ciprian Porumbescu”, perioada in care a compus lucrari camerale.
Din 1963 s-a dedicat muzicii usoare, cu marele succes cunoscut de generatiile mai in varsta, ale acelor vremuri.
O lacrima pe un trandafiri care nu se va ofili niciodata.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.