A incetat din viata actrita Marga Barbu

A incetat din viata actrita Marga Barbu

0 257

Actrita Marga Barbu a incetat din viata, marti seara, la Spitalul de Urgenta Floreasca, in urma unor afectiuni cardiace mai vechi.
Marga Barbu (80 de ani) era cunoscuta in randul cinefililor mai ales pentru rolurile Anita din seria „Haiducilor” si Agatha din seria „Margelatu”, in care a jucat alaturi de Florin Piersic.
Nascuta la 24 februarie 1929, in Ocna Sugatag – Maramures, Marga Barbu a absolvit Institutul de teatru de la Bucuresti (1950), jucand apoi in peste 30 de productii cinematografice. A fost casatorita cu actorul Constantin Codrescu si apoi cu scriitorul Eugen Barbu, cel care este, alaturi de Nicolae Paul Mihai, si autorul scenariilor pentru seriile „Margelatu” si „Haiducii”.
„Haiducii” (1966), „Razbunarea haiducilor” (1968), „Saptamana nebunilor” (1971), „Haiducii lui Saptecai” (1971), „Zestrea Domnitei Ralu” (1972) – filme regizate de Dinu Cocea , „Drumul oaselor” (1980) si „Trandafirul galben” (1981) – in regia lui Doru Nastase, „Colierul de turcoaze” (1985) si „Masca de argint” (1985) – ambele regizate de Gheorghe Vitanidis, „Totul se plateste” (1986) – regia Mircea Moldovan sunt filmele din cunoscutele serii despre haiduci, in care actrita s-a facut remarcata.
„Misterele Bucurestilor” (1983), in regia lui Doru Nastase, „Domnisoara Aurica” (1985), regia Serban Marinescu, „Bietul Ioanide” (1980), regizat de Dan Pita, sau „Ultimul cartus” (1973), in regia lui Sergiu Nicolaescu, sunt filme care au intrat in istoria cinematografiei romanesti si din a caror distributie a facut parte si Marga Barbu.
In 2004, Marga Barbu a primit distinctia Ordinul National ‘Serviciul Credincios’ in grad de cavaler, acordata in semn de apreciere pentru indelungata sa cariera artistica.
De-a lungul activitatii sale, actrita a mai fost distinsa cu premiul Asociatiei Cineastilor din Romania (ACIN) pentru filmele „Haiducii”, „Urmarirea”, „Facerea lumii”, in 1971, iar, in 1986, ACIN a premiat-o pentru pelicula „Domnisoara Aurica”.
Prieten apropiat al familiei Marga – Eugen Barbu, Dinu Sararu o descrie astfel pe actrita:
„Frumoasa, foc de frumoasa. Eugen Barbu o diviniza si pe buna dreptate. Au facut un cuplu de o rara frumusete. Ii vad mereu plimbandu-se de mana pe aleile care duc la sosea, ca pe timpuri. O pereche extraordinar de frumoasa, un mare scriitor si o foarte mare actrita. Iar ea era, intr-adevar, tineretea personificata”. „A facut roluri care nu se vor uita. A facut roluri in film care o vor face emblematica pentru filmul nostru, pentru spiritualitatea din filmul romanesc.
O femeie care a strans la piept milioane si milioane de spectatori si care a cucerit aplauzele lor, care i-a facut sa izbucneasca in lacrimi, sa fie fericiti. Si o vad si astazi razand cu atata pofta de viata, cu atata lacomie, cu atata bucurie. Se deschidea asa cum se deschide, in ziua de Bunavestire, primavara.
Marga Barbu a fost una dintre cele mai parfumate actrite ale teatrului si filmului romanesc”, si-a incheiat evocarea Dinu Sararu, care, in calitate de cronicar teatral, a scris despre toate piesele in care ea a jucat si, deopotriva, i-a admirat numeroasele roluri din filme. (Sursa: AGERPRES)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.