A inceput Postul cel Mare

A inceput Postul cel Mare

0 258

Postul Mare al Sfintelor Pasti a inceput luni, 15 februarie, dupa seara Duminicii izgonirii lui Adam din Rai si va tine sapte saptamani. Postul este perioada de pregatire duhovniceasca pentru intimpinarea celui mai mare praznic al Bisericii, Invierea Mintuitorului Hristos. Este cel mai lung si cel mai sever post din cursul anului bisericesc si dureaza sapte saptamini. Pentru aceasta, poarta si numele de Postul cel Mare sau Postul Paresimilor. Este cel mai vechi si respectat post din istoria Bisericii si are origine apostolica.

Dezlegare la untdelemn si vin
Se spune ca Postul Pastelui esre cel mai aspru post din an, deoarece postul este o jertfa pentru Dumnezeu si aceasta nu poate fi decat grea si dureroasa. In acest post nu este ingaduit crestinilor ortodocsi sa manince carne, lapte, brinza sau oua. Dezlegare la untdelemn si vin se face in toate zilele de sambata si duminica si la sarbatorile mai mari. Acestea sunt Aflarea Capului Sfintului Ioan Botezatorul (24 februarie), Sfintii 40 de Mucenici (9 martie) si pe 25 martie, de Bunavestire. Dezlegare la peste este doar in zilele de Bunavestire si in Duminica Floriilor (28 martie). Biserica a rinduit ca in acest post sa se savirseasca Sfinta Liturghie doar in zilele de simbata si duminica.

Cel mai lung post
Postul incepe in seara Duminicii izgonirii lui Adam din Rai, cand se lasa sec de branza, si se posteste pana in seara Sambetei celei mari, inclusiv. Acesta este mai lung de 40 de zile fiindca tine in realitate sapte saptamani. Postul e o cinstire adusa lui Dumnezeu si aminteste evenimente din istoria sfinta a mintuirii, prin care Domnul si-a mustrat poporul ales sau ne-a aratat cit de importanta este cainta si credinta. Postul tine 40 de zile pentru ca Moise a petrecut 40 de zile pe muntele Sinai inainte sa primeasca Legea, dar si pentru ca Iisus Mintuitorul a postit 40 de zile in pustiul Carantaniei inainte sa-si inceapa marea propovaduire.

Una dintre cele mai importante datorii pentru crestini este impartasirea cu Trupul si Sangele Domnului. A patra porunca bisericeasca ne indeamna sa ne spovedim si sa ne cuminecam in fiecare din cele patru posturi mari de peste an sau cel putin o data pe an, in Postul Pastilor.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.