A inceput evacuarea Castelului Bran

A inceput evacuarea Castelului Bran

0 191

Castelul Bran a fost luat de sub nasul brasovenilor prin invaluire. Printr-un comportament marsav, Ministerul Culturii a subtilizat Castelul retrocedandu-l in conditii dubioase urmasilor Principesei Ileana. Nici macar nu avem certitudinea ca ei sunt adevaratii proprietari, ca nu exista un “spate”, la fel cum nu stim daca nu cumva baietii astia n-au venit chemati si chiar platiti sa “ia” castelul. Neavand probe ramane ca si-au cerut din proprie initiativa niste posibile drepturi, in mare liniste, drepturi care le-au fost acordate imediat, tot in mare liniste. Nimeni n-a stiut nimic pana la scandalul posibilei cumprari de catre CJ Brasov a Castelului cu o suma fabuloasa : 60.000.000 de euro. Atunci s-au facut valuri si Parlamentul a dezbatut legalitatea retrocedarii. S-a decis ca a fost ilegala. Tardiva constatare, castelul era pierdut, era o sentinta, neatacata la timp si ramasa definitiva. Mai apoi s-a incercat prostirea noastra cu mentinerea Castelului ca muzeu. Un timp a ramas muzeu si parea sa ramana tot asa, mai ales ca Udrea in persoana a discutat, acum vreo doua luni, cu Dominic de Habsburg. Acum Ministerul Culturii goleste Castelul de obiecte de patrimoniu si le muta in cladirea Vamii Medievale. De ce, daca ramane muzeu? Ori poate nu mai rezista Dominic, coplesit de amintirile din copilarie, cand isi fataia poponeata prin castel, sa se mute in resedinta facuta cadou de brasoveni (vorba vine) bunica-sii.
Ei, bine ca s-a gasit unde sa fie duse obiectele, veti zice! Bine pe naiba, in curand o sa fie luate si de-acolo, fiindca, ghici ce? A fost retrocedata Habsburgilor si Vama, la fel cum s-au retrocedat si Casa de ceai Regina Maria, Casa principesei Ileana, Casa administratorului, Tabernaculul Inima reginei Maria si un teren aferent acestuia, de peste 7.500 mp, parcul castelului, de 28.000 mp, cele doua lacuri din parcul castelului, cu o suprafata totala de 1.400 mp, si drumul de acces, de 1.650 mp. Si inca ceva: pentru cat au stat obiectele de patrimoniu in Castelul retrocedat statul roman a platit chirie. Atat de prost s-a negociat, incat in loc sda plateasca ala ca-I lasam in incinta niste bunuri de mare valoare, dupa ce a primit Castelul fara sa aiba absolut niciun drept asupra acestuia (am spus-o de mii de ori, Habsburgii n-au avut niciun merit in constructia lui, iar chestia cu cadoul Reginei Maria poate, intr-o conjunctura moderna, ar fi trebuit cercetata penal. Nu de alta, dar care “brasoveni” i-au daruit Castelul?
Concluzie: am dat ilegal un Castel, i-am si platit nou factului proprietar chirie pe bunuri, evacuam ringul si omul se vede stapan peste Castel, alte cladiri de patrimoniu si cateva sute de hectare. Din Bran, noi ne-alegem cu branza in coaja de brad, daca i-o mai lasa Dominic pe braneni sa cojeasca brazii si daca normele UE nu i-or mana pe braneni sa se apuce de alte businessuri.
Sorry, dar prosti am fost prosti suntem inca!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.