A început campania plantărilor de toamnă

A început campania plantărilor de toamnă

0 44

– În perioada următoare vor fi plantați 400 de arbori – tei, mesteacăn, castan, arțar –  pe aliniamentele stradale și în interiorul cartierelor –

Din această săptămână, municipalitatea a demarat campania de toamnă pentru plantări de arbori. Aproximativ 400 de puieți de tei, mesteacăn, castan și arțar vor fi plantați în aliniamentele stradale și în cartiere.

,,Săptămâna aceasta am început plantările de arbori în tot orașul. În prima etapă refacem aliniamentele stradale din mai multe zone sau completăm, acolo unde este cazul. După această etapă, vom intra în cartiere, pentru a răspunde și solicitărilor primite de la cetățeni sau asociații de proprietari. În această lună ne-am propus să plantăm cel puțin 400 de puieți, după care vom continua în funcție de condițiile meteo. Pentru campania de primăvară, am cerut serviciului de specialitate să se pregătească pentru plantarea a 2.000 de arbori, așa cum o făceam în fiecare an. Totodată, i-am cerut operatorului ca o parte semnificativă dintre acești puieți să fie de dimensiuni mari, cu balot, astfel încât anul viitor să avem deja arbori cu coroana bogată”, a declarat primarul George Scripcaru.

În luna noiembrie se vor executa plantări pe principalele aliniamente stradale, cum ar fi str. Hărmanului, str. Carpaților, b-dul 15 Noiembrie, str. Aurel Vlaicu, Zizinului, dar și în spațiile verzi de la asociațiile de locatari.

Dintre cei 400 de puieți care vor fi plantați în următoarele săptămâni, 138 sunt puieți de mari dimensiuni, 3-4 metri înălțime, cu balot, cu un diametru al trunchiului de minim 7 cm. Ceilalți puieți trebuie să aibă o dimensiune de minim 2,5 metri.

Toaletări arbori

Tot în această perioadă de repaos vegetativ se derulează și campania de toaletare a arborilor. În urma celor 1.400 de solicitări înregistrate la Primăria Brașov, în această perioadă vor fi toaletați 8.500 de arbori. Pentru execuția acestor lucrări s-a estimat un ritm de toaletare de aproximativ 500 arbori săptămânal, cu un număr de 5 – 7 echipe de muncitori în teren.

Intervențiile se realizează în funcție de specia arborilor, dar și în funcție de locul în care sunt situați.

,,Dacă arborii sunt situați în apropierea blocurilor, trebuie să intervenim într-un anume fel. Dacă arborii sunt situați în parcuri, în aliniamente, este un alt tip de intervenție. În al doilea rând, toaletarea se face și în funcție de specia arborilor. Sunt arbori care suportă reduceri de coronament mai puternice și arbori la care intervenim mai puțin. În general, în oraș, dacă sunt arbori mari, foarte puternic dezvoltați, acolo trebuie să intervenim mai mult. Aceste lucrări nu le afectează sănătatea, din contră, îi ajută foarte mult să se revigoreze, pentru că se aerisesc în interiorul coroanei, îi ajută ca primăvara să pornească în vegetație mult mai puternic și mult mai sănătos. Partea lemnificată, mai îmbătrânită, partea uscată a arborilor o eliminăm și atunci arborele se dezvoltă mult mai mult, mai sănătos”, a explicat Florea Adrian, director la Garden Center Grup.

Odată cu lucrările de toaletare se vor executa eliminări de arbori tineri și arbuști care sunt uscați, putrezi sau crescuți necontrolat în urma regenerărilor naturale (lăstari de diverse specii crescuți foarte aproape de imobile, în gardurile vii sau care aglomerează inutil scuarurile de bloc). Soluțiile de toaletare se vor adapta de la caz la caz, în funcție de: vârsta, starea de sănătate și structura arborelui, modul concret de amplasare în teren, specie, periodicitatea intervențiilor, tipul de spațiu verde în care se află.

Îi rugăm pe brașoveni să sprijine aceste demersuri prin eliberarea spațiilor de parcare în zonele cu lucrări în desfășurare, unde vor fi amplasate afișe de înștiințare.

Totodată le reamintim că este interzisă toaletarea arborilor de pe domeniul public de către persoane neautorizate.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.