A inceput a 22-a editie a Scolii de Vara de la Brasov

A inceput a 22-a editie a Scolii de Vara de la Brasov

21 de straini vor sa invete limba romana la Scoala de Vara de la Brasov dedicata limbii, culturii si civilizatiei romanesti. Veniti din toate colturile lumii, cursantii sunt doctoranzi si cercetatori care au ales sa realizeze lucrari legate de Romania. Evenimentul organizat de Institutul Cultural Roman a ajuns la a XXII-a editie iar Universitatea Transilvania este gazda a scolii de vara pentru a noua oara

21 de straini vor sa invete limba romana la Scoala de Vara de la Brasov dedicata limbii, culturii si civilizatiei romanesti. Veniti din toate colturile lumii, cursantii sunt doctoranzi si cercetatori care au ales sa realizeze lucrari legate de Romania. Evenimentul organizat de Institutul Cultural Roman a ajuns la a XXII-a editie iar Universitatea Transilvania este gazda a scolii de vara pentru a noua oara.
Unul dintre cele mai importante programe de promovare a limbii si culturii romane din tara se desfasoara in perioada 3-28 iulie la Brasov. Participanti din Marea Britanie, Spania, Elvetia, Ucraina, SUA, Brazilia si China, vor lua parte in aceste zile la 60 de cursuri intensive de limba romana, conferinte cu tematica istorica, literara si cinematografica si vor participa la ateliere de gastronomie, jurnalism si actorie. Cei mai multi dintre ei au facut o traditie din participarea la Scoala de Vara si sunt adevarati ambasadori ai Romaniei, spun organizatorii evenimentului.
Programul este organizat in parteneriat cu Facultatea de Litere a Universitatii Transilvania din Brasov, Muzeul „Casa Muresenilor” si Centrul Cultural Reduta.
Prelegerea de istorie va fi sustinuta de prof. univ. dr. Adrian Cioroianu, cea de literatura romana – de scriitorul si criticul literar Marius Chivu, iar cea de cinematografie de criticul de film Irina Margareta Nistor. O parte dintre cursanti se afla la a doua sau a treia participare.
Pentru ca lucreaza la o editura care se ocupa cu publicarea operelor unor scriitori romani, William din Sao Paulo, a vrut sa inteleaga si sa cunoasca limba si cultura romaneasca. Constantin Noica, Mircea Eliade, Andrei Plesu, Nicolae Steinhardt sau Horia Roman Patapievici sunt cateva nume romanesti reprezentative pentru editura la care lucreaza brazilianul. universitate3
Pentru ca vorbeste portugheza, spune ca limba romana nu este foarte grea deoarece unele cuvinte sunt asemanatoare.
Timp de un an, un alt cursant de la Scoala de Vara, William din Ohio, va sta in Bucuresti, unde va studia muzica lautareasca si manelele. Ideea i-a venit dupa ce bucuresteanul Nicolae Feraru, stabilit in SUA, l-a invatat sa cante la tambal.
Cursurile de limba romana sunt predate dupa o programa flexibila, adaptata cerintelor si necesitatilor cursantilor. La sfarsit de saptamana, pentru documentare culturala, participantii la Scoala de Vara vor vizita obiective turistice din zona Transilvaniei, precum Sirnea – primul sat turistic din Romania, Transfagarasan, monumentele naturale Babele si Sfinxul, Azuga, Sighisoara si Saschiz.
In cadrul scolii de vara vor fi realizate si concursuri interactive cu premii, cine festive, petreceri tematice si o seara internationala a multiculturalismului.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.