A fost semnat proiectul privind crearea unei rețele de hub-uri pentru dezvoltarea...

A fost semnat proiectul privind crearea unei rețele de hub-uri pentru dezvoltarea competențelor digitale în bibliotecile din Judeţul Brașov

0 45

Contractul de finanţare a proiectului „Crearea unei rețele de hub-uri pentru dezvoltarea competențelor digitale în bibliotecile din Judeţul Brașov”, pe care Consiliul Judeţean Braşov l-a elaborat în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Barițiu” şi 29 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul nostru care dispun de biblioteci publice, a fost semnat joi, 13 iunie.

Valoarea totală a acestui contract finanţat prin PNRR, Componenta C7 – Transformare digitală, este de 20.174.295,91 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile PNRR ajunge la 12.715.188,12 lei.

Astfel, contractul intră în etapa de implementare, care cuprinde ample investiţii şi dotări moderne pentru toate bibliotecile din judeţul Braşov.

Unii spun că numărul 13 este cu ghinion. Eu spun că norocul ți-l faci singur. Și cea mai bună dovadă este că ieri, pe data de 13, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul nostru destinat modernizării bibliotecilor publice din judeţul Braşov, un proiect la care lucrăm de doi ani. În clădirea actuală, din Livada Poștei, Biblioteca Județeană «George Barițiu» nu are spațiu de crestere și cu atât mai puțin pentru modernizarea și transformarea ei într-o instituţie atractivă pentru tineri. Este singura soluție, dacă vrem să asigurăm perpetuarea ei pe termen lung. De asemenea, clădirea din Livada Poștei este în proprietatea Camerei de Comerț şi Industrie Braşov şi pe termen lung reprezentanţii acesteia doresc ca Biblioteca să o elibereze. Clădirea Centrului de Agrement, care este închisă din 2015, este în proprietatea Consiliului Județean, iar cu ajutorul Primăriei Brașov am rezolvat între timp și problema proprietății terenului de sub clădire. Acum avem Proiectul Tehnic pentru renovarea clădirii Centrului de Agrement, avem Autorizația de Construire, iar prin intermediul acestui proiect câştigat pe PNRR avem și finanțarea”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Szenner Zoltán, cel care, din postura de coordonator al managementului instituţiilor culturale aflate în subordinea autorităţii publice, s-a ocupat îndeaproape de elaborarea cererii de finanţare şi de cooptarea celor 30 de parteneri şi totodată de beneficiari ai investiţiilor.

Potrivit proiectului, clădirea de sub Tâmpa va fi transformată într-un adevărat centru de agrement modern și atractiv, care, pe lângă bibliotecă, va îngloba mai multe facilități pentru copii și tineri:

– o zonă de recepție și cafenea, un spațiu deschis, primitor, cu terasa cu cea mai frumoasă priveliște din Brașov, 

– săli de lectură moderne atractive, zonă de formare unde se vor putea organiza conferințe, întâlniri, workshop-uri;

– zone de zi,  în care se pot organiza atât activități recreative pentru copii și adolescenți, cât și activități educative,

– hub digital cu laboratoare și o zonă de tip makerspace, unde utilizatorii vor avea acces la echipamente și servicii utilizând resurse precum elemente de robotică și VR, computere, imprimante 3D, echipamente audio-video. Tot aici vor fi ateliere de bricolaj, de gravură lemn/piele şi atelier textile unde se pot face lucrări, se pot organiza workshop-uri pentru deprinderea meșteșugurilor tradiționale.

– o zonă de agrement cu facilități dedicate sportului: va fi păstrată zona de bowling, iar după reabilitarea acoperișului corpului B se va reface terenul de sport de deasupra, urmând să fie menţinută inclusiv piscina.

De asemenea, prin intermediul acestui proiect vor fi renovate și trasformate în hub-uri digitale sediile bibliotecilor din Victoria, Vama Buzăului și Drăguș, și vor fi echipate cu tehnică de calcul modernă toate bibliotecile publice din județ.

A fost o muncă de echipă, iar greul abia urmează. Le mulțumesc pe această cale tuturor celor cu care am făcut echipă la proiectul acesta: Lucianei Gliga și echipei de la Agenția de Dezvoltare Durabilă a Județului Brașov, colegilor din Consiliul Județean și echipei de la Biblioteca Județeană «George Barițiu», specialiştilor de la Excelsum Consulting care împreună cu Digital Nation ne-au ajutat pro bono la realizarea proiectului. Vreau să le mulțumesc în mod special celor trei primari din localitățile Victoria, Vama Buzăului și Drăguș, precum și celorlalți 26 de primari din localitățile care dețin biblioteci publice și care au fost deschiși la colaborare, înțelegând că biblioteca poate deveni un punct de referință al comunităților lor”, a menţionat vicepreşedintele CJ.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Constantin Todorică Şerban, a apreciat această realizare: „Sunt bucuros că reuşim să modernizăm nu doar infrastructura imobiliară, de drumuri şi de sănătate aflată în responsabilitatea noastră, ci şi o parte semnificativă a infrastructurii culturale din judeţul nostru, având în vedere că bibliotecile, oriunde în lume, sunt adevărate centre de cultură, cu o activitate diversă, acoperind în mare parte interesele publicului larg. Am convingerea că la finele implementării investiţiilor incluse în acest proiect, cetăţenii de toate vârstele vor fi atraşi în număr mult mai mare spre activităţile pe care bibliotecile noastre le vor oferi comunităţilor locale”.  

Bibliotecile care vor beneficia de renovare şi echipare pentru a fi transformate în hub-uri digital:

– Biblioteca Județeană „George Barițiu” Braşov,

– Biblioteca Orășenească Victoria,

– Biblioteca Comunală Vama Buzăului,

– Biblioteca Comunală Drăguş.

Bibliotecile care vor fi dotate cu echipamente informatice moderne, necesare pentru organizarea de cursuri destinate îmbunătățirii competențelor digitale ale locuitorilor din comunităţile defavorizate: Biblioteca Municipală Codlea, Biblioteca Municipală Făgăraș, Biblioteca Municipală Săcele, Biblioteca Orășenească  Ghimbav, Biblioteca Orășenească Râșnov, Biblioteca Orășenească Rupea şi bibliotecile comunale din Apața, Bran, Budila, Cristian, Dumbrăvița, Feldioara, Hălchiu, Hârseni, Hoghiz, Homorod, Măieruş, Mândra, Moieciu, Ormeniș, Poiana Mărului, Racoș, Șinca, Voila, Vulcan şi viitoarea bibliotecă din comuna Părău.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.