A fost lansata cartea ,,Istoria prefecților de Brașov”

A fost lansata cartea ,,Istoria prefecților de Brașov”

0 85

Doi brașoveni Gabriel Ion Necula și Adrian Horia Enescu îndrăgostiți de istoria Brașovului- unul doctor în Silvicultură, celălalt cu masterate în Științe Juridice și administrative- au studiat timp de mai mulţi ani arhivele și au pus în cuvântele să readucă amintirile istoriei în prezent.

Autorii, angajați amândoi ai Prefecturii Brașov, s-au gândit încă de câţiva ani la o istorie a instituției. Au început cu perioada interbelică, 1919-1939. Imediat după război și după Marea Unire, vremurile erau aspre, dar pline de farmec.

Era timpul acela în care aveam România Mare, neciuntită, dar în care, interesant, județul Brașov era mai mic decât e astăzi, pentru că Făgărașul era, la rândul său județ. Brașovul era pe atunci în elita intelectualității românești, industria aviatică se afla în topul mondial, iar Casina Română de la Brașov aduna elita negustorimii românești.

Fără a face comparaţii cu ceea ce se întâmplă acum, trebuie amintit că Braşovul din aceea vreme în care am avut prefecți luminați, ca George Baiulescu- dintr-o familie legendară, care a dat mulți intelectuali de seamă Brașovului și țării, George Cuteanu- prefect, dar și primar al Brașovului, cel care a amenajat Parcul Central, Teodor Sbârcea- tatăl celui care a dat numele Maternității din Brașov, Ion Aurel Sbârcea sau Paul Goma. O lecțiede istorie și o carte pe care sperăm să o citească mulți brașoveni şi nu numai.

Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.