A fost lansat spre consultare un ghid pentru „Școală pentru toți”!

A fost lansat spre consultare un ghid pentru „Școală pentru toți”!

0 315

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a lansat, spre consultare publică, un ghid pentru „Școală pentru toți”, un program de educație cu o alocare de 193,2 milioane de euro din Programul Operațional Capital Uman (POCU 2014-2020), se arată într-un comunicat de presă al instituției remis, joi, AGERPRES.
„Școală pentru toți susține pachetul de măsuri anti-sărăcie lansat de Guvernul României în luna februarie 2016 și are ca beneficiari finali copiii din școli defavorizate, cu risc de abandon școlar, tinerii și adulții care au renunțat la școală și vor s-o reia, cadrele didactice și specialiștii care au nevoie de sprijin pentru a-și adapta activitatea școlii la nevoile copiilor”, informează MFE.
Aplicanții eligibili pentru acest program sunt organizațiile neguvernamentale, autoritățile publice, instituțiile de cult și alte entități interesate să trimită copiii la școală. Elementul central al fiecărui proiect va fi, astfel, școala, fiind pentru prima oară când MFE pune la dispoziție fonduri pentru rezolvarea problemei abandonului școlar.
Obiectivele la care MFE se uită prin finanțarea proiectelor ce urmează să fie depuse sunt creșterea participării la învățământul antre-preșcolar și preșcolar pentru 25.000 de copii, sprijinirea a peste 30.000 de copii pentru a merge la școală, dar și scăderea riscului de abandon școlar, readucerea la școală — prin Programul ‘A doua șansă’Ministerului Fondurilor Europene,a 20.000 de tineri și adulți care nu au terminat învățământul obligatoriu și sprijinirea a 20.000 de cadre didactice, mediatori școlari, consilieri școlari, directori și specialiști în educație pentru a lucra mai bine cu copiii aflați în risc de abandon școlar.
„Abordarea cu care venim în cheltuirea fondurilor europene pe acest program, dedicat capitalului uman, este complet nouă față de exercițiul financiar anterior, fiind bazată pe realitate. Iar realitatea este că, în România, rata de părăsire timpurie a școlii este aproape dublă față de media din UE, iar tendința de creștere a atins o cotă alarmantă. Este nevoie de intervenție rapidă. Începem o epocă în care vom da bani europeni pentru impact real în viața oamenilor — nu pentru chitanțe și hârtii”, a declarat Cristian Ghinea, ministru al Fondurilor Europene.
Diferența dintre România și UE în ceea ce privește rata de părăsire timpurie a școlii a crescut de la 5,4% în 2010 la 8,1% în 2015.
Potrivit MFE, reducerea abandonului școlar este o prioritate pentru România, care, ca membră UE, a aderat la principalele obiective trasate de Europa 2020, strategia de creștere economică a Uniunii. Unul dintre obiective prevede o rată a abandonului școlar, la nivel european, de sub 10%.
”În România, rata abandonului școlar se situează la 19,1%, potrivit Eurostat, și trebuie redusă până la 11,3% până în 2020. Etapa de consultare publică a ghidului lansat astăzi (joi — n.r.) se încheie pe 21 iulie 2016, iar apelul la proiecte este programat pentru 1 august”, precizează ministerul.
POCU 2014-2020 are o alocare totală de 4,326 miliarde euro. Programul stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de către România în domeniul resurselor umane, pentru a contribui la reducerea disparităților de dezvoltare economică și socială dintre România și statele membre ale UE.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.