A fost gasit Capitoliul de la Sarmisegetuza

A fost gasit Capitoliul de la Sarmisegetuza

0 51


Arheologii de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei ( MNIT) au facut o descoperire extrem de importanta in arealul Sarmizegetusei Ulpia Traiana – Capitoliul, anunta ROMPRES.


A fost gasit Capitoliul, templul lui Iupiter si al Triadei Capitoline, formata din Iupiter, Ionona si Minerva, templu ce era construit in fiecare oras roman, dupa modelul Romei.


Templul de la Sarmisegetuza a fost construit aproximativ in anul 150, sub domnia lui Antoninus Pius. Data dedicarii acestui templu a devenit cea mai mare sarbatoare a Daciei, 23 mai, dupa calendarul Iulian


Capitoliul se afla in ceea ce arheologii numesc “forum novum”, adica forul nou, care este al doilea for al coloniei, primul fiind forul lui Traian, sau “forum vetus” – forul vechi.


Scoaterea la iveala a ruinelor Capitoliului va dura cativa ani buni, intrucat acesta se intinde pe o suprafata de cateva sute de metri patrati iar sapataurile trebuie realizate la o adancime de trei metri.


Din pacate nici resursele financiare alocate nu permit scoaterea mai rapida la suprafata a templului, ministerul alocand bani insuficienti pentru cercetarile arheologice. Potrivit conducatorului echipei de arheologi, Ioan Piso, ar trebui constientizat faptul ca sumele alocate reprezeinta in fapt o investitie, intrucat siturile de importanta majora, odata scoase la suprafata si restaurate pot deveni centre de atractie tursitica, asa cum s-a intamplat in Grecia si Turcia.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.