A fost candva campion

A fost candva campion

0 885


Se numeste  Radu  Pavel  si a fost candva un mare campion intr-un sport nespectaculos cand nu-l practici si doar il privesti. De aceea, poate, nea Radu, cum ii spun apropiatii, a fost dat mai repede uitarii decat fosti sportivi practicanti ai unor discipline ce aduna spectatori cu zecile de mii. Dar care, si ei, sunt invaluiti, incetul cu incetul si pe nedrept, de ceata uitari.


Cine isi mai aminteste astazi de campionul european Radu Pavel, care, impreuna cu cel mai mare campion la popice pe care l-a avut vreodata Romania, Iosif Tismanaru, au adus in tara Cupa Campionilor Europeni ?


Cine isi mai aminteste astazi de campionul si vicecampionul national Radu Pavel ?


Foarte putini. Aproape nimeni. Si este pacat. Caci oameni ca nea Radu Pavel au adus tarii faima si glorie si nu au primit in schimb mai nimic.


S-a nascut pe ¹ octombrie 1935. In paralel cu scoala, unde nu a fost nici primul, dar nici ultimul, a inceput sa practice sportul, dar nu popicele care l-au consacrat, ci fotbalul la juniorii fostei echipe de divizia A Dinamo Orasul Stalin, cum se chema Brasovul in acele timpuri. Apoi a trecut, in 1957, la indemnul unor prieteni, la popice, la C.F.R. Brasov. In anul 1962 se transfera la Metrom Brasov, o echipa de frunte in acele vremuri, unde activeaza pana in anul 1967, dupa care se transfera la Rulmentul Brasov, o echipa de elita a popicelor romanesti si internationale, unde, impreuna cu Iosif Tismanaru, formau o pereche greu de invins.


La Rulmentul Brasov, pe langa activitatea sportiva, a functionat ca angajat al uzinei in calitate de proiectant tehnolog pana in anul Revolutiei, 1989.


In 1980 isi ia licenta de antrenor de popice, dupa ce in anul 1974 devenise arbitru in acelasi sport, iar din anul 1976 purtator al titlului de maestrul al sportului.


Pe plan international, inafara Cupei Campionilor, a mai repurtat victorii, cu echipa nationala, impotriva unor tari ca Cehoslovacia, Ungaria, Polonia, Franta, Iugoslavia, Bulgaria, Germania, Italia si altele.


Nu putem incheia fara a-i aminti pe cei care l-au indrumat spre culmile gloriei in acest sport si carora si astazi, dupa atatia ani, le este recunoscator. Este vorba de antrenorii Ion Lates, Gheorghe Rastaman si Iosif Tismanaru.     


Din pacate astfel de oameni sunt, cu trecerea anilor, dati tot mai mult uitarii.Ca sin ea Radu Pavel, care isi trece batranetile intr-un cerc restrans de prieteni, intr-un modest apartament de doua camere si traind dintr-o modesta pensie. Vedeti cat de nedreapta poate fi uneori viata ?


 


COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.