A fost adoptata Legea cainilor fara stapan

A fost adoptata Legea cainilor fara stapan

0 112

Camera Deputatilor a adoptat, marti, legea cainilor fara stapan, care prevede posibilitatea eutanasierii dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier.
Decizia a fost luata cu 168 de voturi favorabile, 111 impotriva si 14 abtineri.
Inainte de acordarea votului final, deputatul PSD Aura Vasile a cerut reintoarcerea proiectului de lege la comisia de administratie, aratand ca exista un demers semnat de 57 de parlamentari in acest sens. Propunerea de reintoarcere la comisia de specialitate a fost insa respinsa de deputati cu 159 de voturi impotriva, 133 de voturi favorabile si cinci abtineri.

Pe 18 octombrie Camera Deputatilor a decis amanarea votului la legea cainilor fara stapan, la propunerea liderilor de grup ai Coalitiei, pentru ca administratiile locale sa adune semnaturi pentru acest proiect.

Potrivit raportului intocmit de Comisia de administratie asupra proiectului pentru modificarea si completarea OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a cainilor fara stapan, eutanasierea cainilor fara stapan se va putea realiza dupa ce autoritatile locale consulta populatia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunari de cartier.
Propunerea prevede si ciparea cainilor, inclusiv a celor care au stapani.

Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucuresti au obligatia de a infiinta in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan.

De asemenea, consiliile locale, respectiv CGMB au obligatia de a amenaja si de a suplimenta din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini.

Cainii vor adapostiti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari.

„In situatia in care dupa expirarea termenului de cazare cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau o combinatie a acestora, conform hotararii consiliilor locale, respectiv CGMB dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective”, se arata in proiect.

Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere in cuantumul stabilit prin hotarare de consiliul local.

In cazul cainilor nerevendicati se prevede posibilitatea adoptarii acestora in termen de sapte zile de catre persoane fizice, juridice sau de centrele de adoptie infiintate de organizatiile si fundatiile pentru protectia animalelor.

Pentru adoptarea cainilor din adaposturi trebuie indeplinite o serie de conditii, precum: prezentarea dovezii spatiului cu conditii corespunzatoare de crestere si adapostire, prezentarea dovezii resurselor materiale necesare pentru intretinere, prezentarea acordului asociatiei de proprietari sau vecinilor in cazul adoptarii a mai mult de doi caini, achitarea unei taxe stabilita de consiliul local, inregistrarea imediat dupa adoptie a cainelui in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan. De asemenea proprietarii au obligatia identificarii acestora prin microcipare sau alt mijloc.

Cainii cu varsta de pana la cinci luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare sau adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.

Proiectul de lege mai stipuleaza ca dupa examinarea de catre medicul veterinar cainii fara stapan grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi si carora nu le pot fi identificati apartinatorii se eutanasiaza in termen de trei zile lucratoare.

Revendicarea, adoptarea si returnarea cainilor in teritoriu se va face numai dupa ce acestia au fost consultati de medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Nationala Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

Camera Deputatilor este for decizional in cazul acestui proiect de lege, care a fost adoptat si de Senat in 2007.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.