A 12-a bratara dacica se afla in SUA

A 12-a bratara dacica se afla in SUA

0 91

Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu a anuntat, marti, ca o a douasprezecea bratara dacica, sustrasa din Muntii Orastiei, a fost descoperita in SUA.
In ultima sa conferinta de presa in calitate de ministru, desfasurata la Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), Iorgulescu a explicat ca “bratara, cu o greutate de 887 grame, este similara celorlalte, avand 10 spirale. In prezent, bratara a fost expertizata, iar autoritatile romane au intrat in legatura cu detinatorii acesteia, in vederea rascumpararii si aducerii ei in Romania, dupa clarificarea unor detalii juridice”.
La conferinta de presa de la MNIR au fost prezentate toate cele 11 bratari dacice rascumparate de statul roman, fiind expuse, in premiera, ultimele doua pretioase artefacte, intrate in patrimoniul muzeului la sfarsitul saptamanii trecute. Aduse de la Frankfurt, Germania, acestea cantaresc 1.147 grame, cea cu opt spirale, respectiv 825 de grame, cea cu sapte spirale.
Cele doua bratari s-au aflat in posesia unui cetatean austriac, care a declarat ca, la sfarsitul anului 2003, a primit in garantie, de la un cetatean austriac, o pereche de bratari spiralice din aur, despre care, ulterior, a aflat ca sunt cautate de autoritatile romane.
Acestea au fost expertizate de o comisie de specialitate, instituita prin ordin al MCC.
Suma platita de statul roman drept compensatie echitabila pentru cele doua bratari, in conditiile Conventiei UNIDROIT din 24 iunie 1995 privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal, ratificata de Romania in 1997, a fost de 132.000 de euro.
In perioada 2000-2001, din situl arheologic Sarmisegetusa Regia din Muntii Orastiei au fost sustrase ilegal, de catre cautatorii de comori, un numar de 15 bratari. Acestea se afla in urmarire internationala, cercetarile in acest caz fiind facute de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba-Iulia. Sesizarea initiala care a determinat aceasta ancheta a fost facuta de catre MCC.
Pretiosul obiect, care ar fi al doisprezecelea recuperat de statul roman din cele 15 sustrase din siturile arheologice, se va alatura celor 11 artefacte care au intrat deja in patrimoniul national in 2006 si 2008.
Pana in prezent, au fost aduse in tara 11 bratari, acestea fiind expuse in expozitia permanenta Tezaurul Istoric a MNIR.
Primele patru, descoperite la Galeria de Arta Ward&Co, din New York, au fost recuperate din SUA, de la un colectionar american.
A cincea, bratara “La petite Parisienne”, a fost descoperita in Franta, aceasta fiind expusa in cadrul Expozitiei Bienale a Anticarilor de la Grand Palais-Paris, de catre firmea “Adriadna Gallery” din Munchen.
O alta bratara dacica a fost recuperata de la un hunedorean din Baia Mare.
Alte trei artefacte au fost recuperate in vara anului trecut, doua din Elvetia si una din SUA, ultimele doua fiind recuperate vinerea trecuta de la un cetatean austriac.
Potrivit lui Mircea Angelescu, director in Directia Generala Patrimoniu Cultural National, exista informatii ca, in afara celor 15 bratari la care se face indeobste referire, ar exista si alte bratari furate, care nu au facut parte din acest tezaur.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.