„Intenţiile Washingtonului provoacă escaladarea tensiunilor şi afectează stabilitatea continentului”

„Intenţiile Washingtonului provoacă escaladarea tensiunilor şi afectează stabilitatea continentului”

0 331

Planul SUA de a aduce armament în România va avea consecinţe” – declara, evident pripit si decalibrat, noul Gromiko al Rusiei, abilul Ministru rus de Externe, Lavrov.
„Americanii vor să aibă o influenţă puternică asupra Europei, iar Alianţa Nord-Atlantică este cel mai puternic instrument în acest sens. Planul Statelor Unite de a aduce echipamente militare în România şi în alte ţări central şi est-europene reprezintă o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia care va avea „consecinţe negative”, a anunţat Ministerul rus de Externe, acuzând Washingtonul că vrea destabilizarea Europei.
Planurile SUA de construire a unor centre pentru stocare a armamentului greu în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor fi o încălcare a Tratatului fondator NATO-Rusia.
Aceste măsuri, dacă vor fi implementate, vor încălca o prevedere-cheie a Tratatului fondator NATO-Rusia, din anul 1997; prin acest acord, Alianţa Nord-Atlantică a asumat obligaţia de a nu staţiona capacităţi combatante considerabile” în apropierea frontierelor ruse – zicea si Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe care nici pe departe nu se compara cu excelentul diplomat care a fost distinsa domna Mia Groza. Sperăm că arhitecţii noii ediţii a Războiului Rece îşi vor da seama de riscurile şi consecinţele negative ale militarizării forţate a uneia dintre cele mai calme regiuni ale lumii din punct de vedere militar, mai zicea Maria Zaharova.RACHETE
Este bine sa reamintim ca Departamentul american al Apărării a anunţat inca din decembrie 2015 despre un plan de construire a unor unităţi pentru stocarea de armament în România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia, în cadrul Operaţiunii «Determinare Atlantică» („Atlantic Resolve”), demarată ca reacţie la presupusele ingerinţe ruse în Ucraina.
Echipamentele militare folosite de armata americană la manevre comune în Europa Centrală şi de Est urmează să fie menţinute în aceste ţări. Chiar!
„Americanii vor să aibă o influenţă puternică asupra Europei, iar Alianţa Nord-Atlantică este cel mai puternic instrument în acest sens”. De altfel, chiar Serghei Lavrov, observa ca: „După destrămarea Uniunii Sovietice şi a Tratatului de la Varşovia, NATO a avut iniţial o stare euforică, apoi a căutat obiectivul existenţial de atunci înainte. Iar Alianţa Nord-Atlantică nu doar că s-a menţinut, ba chiar s-a extins spre Est.
Problema este: oare s-au extins, sau raspund noului program de inarmare al Rusiei lui Putin?

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.