Peste 2.000.000 de catolici şi reformaţi, printre ei, preşedintele Iohannis, au sărbătorit...

Peste 2.000.000 de catolici şi reformaţi, printre ei, preşedintele Iohannis, au sărbătorit Paştele!

0 287

Un miliard 200 de mii de catolici din întreaga lume sărbătoresc Învierea Domnului. În România, bisericile au fost inundate, sâmbătă seară, de mulţimea de credincioşi. Oamenii au fost la slujbă, s-au rugat şi au cântat. Apoi au adus acasă lumina sfântă. În total, în ţara noastră, peste două milioane de catolici şi reformaţi sărbătoresc Paştele.
In municipiul Brasov, la Sacele, Apata, Tarlungeni, ca intreg Judetul Brasov, sarbatorile pascale  au adunat in biserici miile de crediciosi, catolici, protestanti, evanghelisti, romani, sasi, maghiari care au sarbatorit impreuna in liniste si pace Învierea Domnului.
La Arad, sute de credincioşi s-au adunat sâmbătă seara, la Bazilica Papală Maria Radna, cel mai mare loc de pelerinaj catolic din vestul ţării. Oamenii au asistat la slujba de Înviere, numita Vigilia Pascală. Apoi, aşa cum este tradiţia, au ieşit cu lumânările aprinse în mâini şi au înconjurat biserica.
În Neamţ, sute de oameni au venit să ia lumina sfântă de la mănăstirea Săbăoani.
La Cluj, zeci de credincioşi catolici, reformaţi şi evanghelici s-au rugat în noaptea Învierii la Biserica „Sfântul Mihail”.
Şi în Capitală, catolicii au fost sâmbătă noapte la slujbă, au luat lumina sfântă, s-au rugat şi au cântat într-un singur glas. Catedrala Sf Iosif s-a dovedit neîncăpătoare.
La Miercurea Ciuc în prima zi de Paşte, vremea rece şi ninsoarea nu i-a speriat speriat pe credincioşii romano-catolici. Peste şase mii de oameni s-au adunat în Piaţa centrală, unde au aşteptat binecuvântarea preoţilor.
Aflat acasă, la Sibiu,preşedintele Klaus Iohannis a luat parte, împreună cu soţia, la slujba de Paşte oficiată la Biserica parohială romano-catolica „Sf. Treime”. Cu această ocazie, şeful statului a transmis un mesaj de pace.
„Pentru toţi creştinii care astăzi sărbătoresc Învierea Domnului, un Hristos a înviat din suflet, sărbători cu lumină şi cu pace”, a spus preşedintele, înainte să intre în biserică, la slujba de Paşte.PAPA FRANCISC DE PASTE

Measul transmis de Papa Francisc
Papa Francisc ne-a amintit duminică, cu prilejul mesajului tradițional ”Urbi et Orbi”, de victimele terorismului și de situația critică a migranților, cerând de asemenea încheierea conflictelor la nivel mondial.
”Iisus ne apropie mai mult cu ocazia acestei sărbători a sfintelor Paști față de victimele terorismului, acea formă oarbă și necruțătoare de violență care continuă să verse sânge în diferite părți ale lumii”, a transmis suveranul pontif de la balconul central al Bazilicii Sfântul Petru, în fața a zeci de mii de oameni adunați în piața Sfântul Petru.
Papa Francisc a făcut referire la recentele atacuri teroriste din Belgia, în care 31 de oameni au fost uciși de militanți islamiști, dar și la victimele atacurilor teroriste desfășurate în Turcia, Nigeria, Camerun, Ciad, Coasta de Fildeș și Irak.
”Cu armele iubirii, Dumnezeu a învins egoismul și moartea”, a spus Suveranul Pontif.
Ceremoniile de Paşte de la Vatican se desfăşoară în condiţii stricte de securitate, după atentatele din Bruxelles.

Anul acesta, Paştele catolic şi cel ortodox sunt la 5 săptămâni distanţă. Ortodocşii vor sărbători Învierea Domnului abia pe 1 mai. Cele două biserici calculează data Paştelui în funcţie de caledare diferite.

Va reamiantim ca in 1582, catolicii au trecut la calendarul Gregorian, pe când ortodocşii au rămas la cel Iulian.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.