Penalitatile pentru nelucrarea terenurilor agricole din 2011,

Penalitatile pentru nelucrarea terenurilor agricole din 2011,

0 197

Directorul general al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Florin Marius Faur, considera ca legea privind penalitatile in cazul nelucrarii terenurilor agricole, elaborata de Ministerul Agriculturii, va intra in vigoare in acest an, desi tot mai multe voci afirma ca legea nu va fi aprobata din cauza impactului social asupra viitoarelor alegeri legislative din 2012. „Consider ca pachetul legislativ privind penalitatile va intra mai mult ca sigur in vigoare in acest an. Ministrul Agriculturii are o pozitie foarte transanta fata de penalizarea celor care gresesc si cred ca va merge in continuare cu aceasta lege, indiferent de impactul social”, a declarat directorul general al APIA, Florin Marius Faur.
In opinia acestuia, legea face „dreptate pentru cei care fac ceva cu adevarat pentru agricultura Romaniei, chiar daca unii o pot considera o nedreptate. „Este important ca, in paralel, legea sa vina cu niste masuri care sa ajute la comasarea terenurilor. Nu poti arunca ceva fara sa ajuti intr-un fel”, a mai spus Faur.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, a declarat, inca de la preluarea mandatului, ca intentioneaza sa elaboreze un act normativ conform caruia fermierii care nu isi lucreaza terenurile agricole vor fi obligati sa plateasca o taxa asemanatoare cu subventia pe care o plateste ministerul la hectar.
Potrivit acestuia, teama legata de aparitia legii privind penalitatile in cazul nelucrarii terenurilor agricole a contribuit la cresterea suprafetei cultivata in Romania in 2011 cu circa doua milioane de hectare, pana la aproape 7 milioane de hectare.

De asemenea, Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR) a apreciat ca Romania pierde anual circa 330 de milioane de euro din cauza faptului ca aproximativ trei milioane de hectare de teren nu sunt lucrate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.