Doi sefi de Guvern in fata deputatilor

Doi sefi de Guvern in fata deputatilor

0 228

Premierul Emil Boc prezent luni, in Parlament, la “invitatia” PNL a facut o seama de declaratii privind situatia socio-economica a tarii, „greul nu a trecut” si pentru o crestere economica.
„Lunile urmatoare vor fi decisive pentru ceea ce inseamna consolidarea reformelor incepute si asigurarea temeiurilor sanatoase pentru cresterea economica din 2011. Subliniez, o crestere economica fundamentata pe productivitate, investitii, pe locuri de munca, si nu una pe imprumut si consum, asa cum au promovat-o cei din PNL”, a spus Boc.
El a reiterat ca oricine ar fi fost la guvernare, intr-un astfel de context economic, ar fi fost nevoit sa ia aceleasi masuri.
„Cu politici populiste, de genul celor promovate astazi de opozitie, Romania nu va iesi din recesiune si nu va putea sa aiba o crestere economica sanatoasa in perioada urmatoare. Cu populisme nu scoatem tara din criza si sa o ducem pe crestere economica”, a mai spus premierul.
El a tinut sa precizeze ca este fals ca actualul Guvern nu a luat nicio masura anticriza, aducand in discutie zece masuri aplicate de Executiv, printre care se numara mentinerea cotei unice de impozitare la 16%, neimpozitarea profitului reinvestit, scutirea de la plata asigurarilor sociale pe perioada somajului tehnic, programul Prima Casa.
„Nu vreau sa prezint aici un bilant triumfalist, dar nici sa cadem in cealalta extrema in care totul este negativist si nimic nu se face si sa spunem lucrurilor pe nume”, a aratat premierul.
“Vreau sa va asigur ca Guvernul stie ce are de facut, stie ca nu are voie sa ia piciorul de pe acceleratia reformelor statului oricat de grele si de dureroase sunt ele pentru ca la fel de bine stie ca romanii si Romania vor beneficia de pe urma acestor masuri in anii urmatori si castigatorii politici vor fi aceia care au avut curajul si taria ca in aceste momente grele sa nu cada in populism si demagogie si sa tina acele politici sanatoase cu 22 de milioane de romani chiar daca cu costuri politice dureroase, dar vom culege acele roade cand vom duce Romania pe crestere economica si am demonstrat si vom demonstra ca am reusit sa trecem peste aceasta perioada dificila”, a aratat Emil Boc, care le-a multumit deputatilor PNL pentru initierea dezbaterii pe tema situatiei socio-economice a tarii.
„Greul inca nu a trecut, avem de consolidat reformele incepute, de pregatit bugetul, un buget care porneste de la urmatoarele premise: deficit de 4,4%, crestere economica intre 1,5 si 2% si asigurarea resurselor financiare pentru investitii si cofinantarea proiectelor europene”, a spus Emil Boc.
„Obiectivul major al anului 2011 este asigurarea de resurse financiare suplimentare pentru investitii si cofinantarea proiectelor europene. Banii din buget vor fi orientati spre dezvoltare. Am avut 5 miliarde (n.r. euro) pentru cofinantarea proiectelor europene in 2010, vom avea cel putin 9 miliarde in 2011. Asta inseamna sa ai o viziune pentru ceea ce inseamna dezvoltarea tarii’, a spus primul-ministru.

Tariceanu catre Boc: Ne-ati tinut un discurs de activist politic
Liderul deputatilor PNL, Calin Popescu-Tariceanu, a criticat luni discursul premierului Emil Boc sustinut in fata deputatilor, afirmand ca a fost unul de activist politic. „Ati venit si ne-ati tinut astazi un discurs de activist politic, ati vorbit mult si nu ati spus nimic. V-am cerut sa raspundeti la o serie de teme si ati facut un discurs eminamente politic. Ne-ati spus ca va asteptati sa va dea PNL solutii. Pai astazi nu trebuia sa va dea PNL solutii, ci sa prezentati un raport”, a spus deputatul PNL.
El a indicat cateva solutii rapide in opinia sa pentru redresarea situatiei economice, printre care listarea Fondului Proprietatea la bursa, anularea contractelor de gaz natural la preturi mici.
„Puneti oamenii la treaba si, daca nu sunteti in stare, va dati la o parte”, a completat Tariceanu.
Fostul premier a sustinut ca structura cheltuielilor pe anii 2009 si 2010 arata o adevarata „catastrofa”.
„Domnule prim-ministru, au trecut doi ani si tot nu ati invatat nimic la capitolul economie si buget si inseamna ca Vladescu spune un adevar din casa, ca nu prea intelegeti economia. Astazi iar ati luat-o cu deficitul bugetar, pai domnule prim-ministru daca valoarea investitiilor era mai mare decat deficitul bugetar in 2008, atunci concluzia este simpla: banii nu s-au cheltuit pe consum, ci pe investitii. Uitati-va la structura acestor cheltuieli pe 2009 si 2010 si o sa vedeti o catastrofa. Investitiile in 2010 sunt la mai putin de jumatate la cele din 2008.
Daca Romania ar putea sa investeasca ca in perioada 2005-2008 astazi am fi iesiti din criza”, a afirmat deputatul PNL.
El a criticat si lipsa investitiilor din sanatate si invatamant. La finalul interventiei, Tariceanu a spus ca i-ar face cadou primului-ministru o carte semnata de Mihai Stanescu si intitulata „Realizarile premierului Emil Boc 2009-2010”, aratand plenului ca paginile acestei carti sunt goale.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.