Virusul West Nile, 2 persoane au decedat

Virusul West Nile, 2 persoane au decedat

0 273

Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat luni aparitia in Romania a sapte cazuri de infectare cu virusul West Nile. Cseke a declarat ca doua persoane au murit in urma infectarii. „Am solicitat convocarea de urgenta a Comsiei de Epidemiologie”, a precizat ministrul.
Consilierul ministrului, Geza Molnar, a declarat ca nu „se asteapta la o epidemie, ci la cazuri sporadice”. Oficialul a precizat ca nu exista tratament si vaccin impotriva virusului West Nile, ci doar un tratament simptomatic.
Cseke a recomandat populatiei sa poarte haine care acopera mainile si picioarele si sa foloseasca substante chimice (sparyuri, creme) ce indeparteaza tantarii. De asemenea, oamenii sunt sfatuiti sa-si instaleze la ferestre si usi plase contra insectelor.
Ministrul a declarat ca a anuntat insitutiile europene de specialitate.
Potrivit informatiilor, o persoana in varsta de 75 de ani din Bucuresti si una de 79 de ani din judetul Constanta au decedat in urma intepaturilor de tantari infestati. Cele doua decese au survenit in 19 si 22 august, fiind confirmate in cursul diminetii de luni. Oficialii au precizat ca cele doua persoane decedate sufereau si de alte afectiuni.
Ministerul Sanatatii a confirmat cazuri de infectare in judetele Alba, Sibiu, Teleorman, Galati, Constanta, Dolj si municipiul Bucuresti. Alte doua suspiciuni de infectare sunt in curs de evaluare in Cluj si Mures, iar 80 de cazuri sunt investigate de autoritati.
Virusul West Nile se transmite prin intepatura tantarilor infestati. Boala nu se transmite de la om la om.
Printre simptomele bolii se numara febra, dureri de cap, varsaturi, dureri musculare etc.
In urma cu cateva zile, autoritatile din Grecia au anuntat mai multe decese provocate de virusul West Nile.

Comunicat Ministerului Sanatatii:
„Ministerul Sanatatii recomanda masuri de protectie impotriva tantarilor
In urma analizelor efectuate, Institutul Cantacuzino a confirmat astazi existenta unor cazuri de infectare cu virusul West Nile pe teritoriul Romaniei. Acestea au aparut in contextul epidemiologic existent in luna august intr-o serie de tari apropiate de Romania. Cazuri au fost semnalate in Grecia, Rusia (zona Marii Negre), precum si alte tari din Europa. In acest context, Ministerul Sanatatii a solicitat din partea sistemului national de supraveghere epidemiologica intensificarea unor activitati de depistare, diagnostic si diminuare a riscului pentru aparitia unor cazuri in Romania.
Au fost investigate peste 80 de cazuri de imbolnaviri compatibile cu infectia West Nile si, in acest context, in ultima saptamana au fost identificate 7 cazuri confirmate de infectie, sunt in curs de confirmare 2 cazuri probabile, respectiv, 1 caz in curs de evaluare clinica. Judetele in care s-au inregistrat aceste cazuri, sunt: Alba, Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Mures, Sibiu si Teleorman. Toate cazurile inregistrate au fost numai la adulti peste varsta de 30 de ani, din care 2 s-au soldat cu deces datorita terenului biologic prin varsta (de 75 si 79 de ani), respectiv, boli cronice de fond preexistente.
Ministerul Sanatatii a solicitat convocarea de urgenta a comisiei de epidemiologie pentru elaborarea unor masuri suplimentare privind organizarea suprevegherii la nivelul tuturor esaloanelor de asistenta medicala a tuturor situatiilor de risc si ale cazurilor de boala compatibile cu infectia West Nile.

Masurile preconizate vizeaza:
Intensificarea activitatii de supraveghere pe baza metodologiei de prevenire a infectiei West Nile, implementate inca din anul 2008 pe baza reglementarilor din Comunitatea Europeana si metodologia ECDC;
Solicitarea retelei pentru implementarea raportarii telefonice imediate a cazurilor suspecte depistate la nivelul spitalelor/sectiilor de boli infecftioase;
Atentionarea medicilor de familie, mai ales din zonele in care s-au inregistrat cazuri de imbolnapvire, pentru abordarea complexa, dupa caz, trimiterea la sectia de boli infectioase a tuturor cazurilor de stare febrilpa fara o cauza clara elucidata;
Intensificarea colaborarii retelei de supraveghere in vederea asigurarii diagnosticului bolii West Nile la Nivelul INCDI Cantacuzino si Centrul Regional de Sanatate Publica Cluj, conform arondarii teritoriale stabilite;
Internarea si ingrijirea corecta a tuturor cazurilor suspecte sau compatibile cu diagnosticul de West Nile la niveluol sectiilor/spitalelor de boli infectioase;
Intensificarea colaborarii DSP-urilor cu Institutia Prefectului si administratiile publice locale pentru realizarea masurilor nespecifice de prevenire (de ex. dezinsectii);
Avertizarea, prin DSP, a sistemelor de hemovigilenta din centrele de transfuzii priovind restrictiile la donare sau transplant de organe de la populatia comunitatilor afectate de infectie confirmata pentru o perioada de 28 de zile;
Anuntarea sistemului european de alerta EWRS.
In acest context, specialistii Ministerului Sanatatii recomanda populatiei sa ia masuri de protectie:
• sa evite expunerea la tantari, purtand imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi
• sa utilizeze substante chimice repelente de tantari
• sa impiedice patrunderea tantarilor in casa
• sa asigure desecarea baltirilor de apa din jurul gospodariilor, sa indeparteze recipientele de apa statuta.

Infectia West Nile apare la populatia adulta si poate avea efecte grave in cazul persoanelor predispuse la imbolnaviri, avand alte boli asociate (copiii trec, de regula, neobservat peste infectarea cu virusul West Nile).
In cazul in care prezinta semne de boala – febra, dureri de cap, astenie, varsaturi, tulburari de memorie, dureri articulare sau musculare, sau alte situatii care survin in 3-7 zile de la o posibila intepare de tantar, persoana sa se prezinte de urgenta la medicul de familie sau (cei neasigurati) la cel mai apropiat cabinet medical.
Ministerul Sanatatii subliniaza ca toate aceste cazuri depistate si inregistrate in Romania sunt cazuri sporadice si in momentul de fata nu comporta riscul unei epidemii de amploare. Deasemenea, sunt asigurate toate cele necesare pentru supraveghere, precum si, in caz de imbolnavire, de ingrijire medicala adecvata”.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.