Moneda comemorativa dedicata lui Miron Cristea atrage noi critici evreiesti

Moneda comemorativa dedicata lui Miron Cristea atrage noi critici evreiesti

0 247

Mai multe grupuri evreiesti critica Banca Nationala a Romaniei (BNR) dupa ce aceasta a decis sa nu retraga din circulatie o moneda comemorativa dedicata unui lider antisemit al Bisericii Ortodoxe Romane.
“Suntem socati si dezamagiti ca Banca Nationala a Romaniei a decis sa-l onoreze pe Miron Cristea, chiar dupa ce a luat in considerare actiunile si declaratiile sale antisemite”, a scris Abraham H. Foxman, directorul national al ADL (Anti-Defamation League), intr-o scrisoare adresata presedintelui roman Traian Basescu.
“Desi condamnam categoric decizia Bancii Nationale de a mentine in ciculatie moneda dedicata lui Cristea, speram ca efortul de a promova educatia in ceea ce priveste Holocaustul si aducerea aminte printre romani poate beneficia de pe urma erorii de judecata a Bancii Nationale”, a scris Foxman.
Moneda ii este dedicata patriarhului Miron Cristea care, in calitate de prim-ministru in 1938-1939 a lipsit de cetatenie circa o treime din romanii evrei inainte de Al Doilea Razboi Mondial. Miron Cristea s-a aflat in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) intre 1925 si 1939.
Moneda face parte dintr-un set comemorativ pentru cei cinci patriarhi care au condus BOR din 1925.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.