Becurile incandescente de 75 W dispar in 3 zile!

Becurile incandescente de 75 W dispar in 3 zile!

0 257

Becurile incandescente de 75 de wati se vor retrage treptat de pe piata, incepand cu 1 septembrie 2010, a anuntat, miercuri, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APCR).
Procesul de retragere a demarat in 2009 cu becurile de 100 de wati, care au fost treptat retrase de pe piata si va continua de la 1 septembrie 2010 cu becurile incandescente de 75 de wati, devenind obligatorie trecerea pe ambalaj a acestor informatii.
Potrivit APCR, becurile economice utilizeaza pana la 80 la suta mai putina energie si au o durata de viata mai lunga decat becurile incandescente. Durata de viata a unui bec economic este echivalentul folosirii a 6-10 becuri cu incandescenta. Datorita consumului scazut de curent electric pe care il asigura variantele economice, factura la electricitate platita de o familie, la nivelul Uniunii Europene, se va reduce, in medie, cu 166 euro intr-un singur an.
„Legislatia referitoare la becurile incandescente include norme clare de ambalare si etichetare, astfel incat, atunci cand cumparati un bec, veti sti ce durata de viata are, cata energie consuma, ce calitate are lumina pe care o produce si ce trebuie sa faceti cu becurile uzate sau sparte”, a declarat presedintele APC Romania, Costel Stanciu.
APCR anunta ca in aceasta noua etapa in procesul de eliminare treptata a becurilor incandescente, legislatia prevede mentionarea obligatorie a unor informatii specifice despre produs pe ambalajul acestuia pentru ai ajuta pe consumatori sa faca alegerea corecta.
Astfel, producatorii vor fi obligati sa mentioneze durata de viata a becului in ore, numarul de cicluri de comutare pentru care a fost proiectat becul, temperatura luminii, timpul de incalzire si daca lampa suporta sau nu variatii de tensiune.
De asemenea, APC Romania solicita imbunatatirea sistemului de eliminare a becurilor fluorescente si reducerea in continuare a continutului de mercur.
„Atat consumatori cat si mediul inconjurator vor beneficia de avantajele utilizari becurilor economice. Cu toate acestea, consumatorii nu sunt familiarizati cu termeni cum ar fi valoarea Kelvin sau flux luminos, ei putand sa profite din plin de aceasta masura numai in cazul unei informari corecte despre produs. Suntem ingrijorati de continutul inca prea mare de mercur din lampile fluorescente: chiar daca sunt folosite cele mai bune tehnologii disponibile, pragul actual de 5 mg de mercur poate fi coborat la doar 1-2 mg. Facem apel la autoritatile competente sa verifice daca obligatiile de reciclare ale magazinelor care comercializeaza becuri economice sunt pe deplin respectate, astfel incat consumatorii sa poata returna becurile la punctul de vanzare”, a mai precizat presedinte APC Romania.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.