Muntii nostri aur poarta/ Sa-l exploatam ca-n Noua Zeelanda!

Muntii nostri aur poarta/
Sa-l exploatam ca-n Noua Zeelanda!

0 243

Niste baieti ziaristi – si o fetita, Floriana Jucan – tocmai voiajeaza prin Noua Zeelanda. Nu pe banii lor, ci pe spesele companiei Rosia Montana Gold Corporation, care a invitat mai multi formatori de opinie si granguri de presa de la noi sa vada la fata locului cum exploateaza compania o mina de aur in Noua Zeelanda. La cat de controversat este proiectul exploatarii de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, ultimul lucru pe care maharii media care s-au grabit sa se imbarce in calatoria platita de RMGC ar fi fost sa dea curs invitatiei. Cu doua-trei exceptii, vedetele provin din trustul Realitatea-Catavencu; printre ei se numara Emil Hurezeanu, Mihai Tatulici, Robert Turcescu, Ioan T. Morar. Excursia pentru care compania a platit cam 200.000 de euro se va incheia peste 10 zile, cand excursionistii ne vor impartasi, probabil, din impresiile lor despre mina vizitata. Media romanesti vorbesc deja despre lipsa de etica a gestului jurnalistilor care au acceptat cadoul neozeelandez. S-a scris, de asemenea, despre nerelevanta vizitarii unei mine din desert, care nu seamana deloc cu peisajul in care RMGC vrea sa exploateze aur in Muntii Apuseni. Unde in calcul nu intra doar localitatile care trebuie dezafectate in imprejurimi ci si situl dacic pe care lucrarile l-ar compromite definitiv dar si rezolutia Parlamentului European, inaintata – deocamdata fara efect – Comisiei Europene, de interzicere a mineritului cu cianuri pe continent. Care este altul decat Noua Zeelanda.
La cat de inventivi s-au dovedit oamenii de presa de pe la noi cand a fost vorba sa se implice intr-un proiect sau altul, prin sustinerea sau demolarea lui, nu m-ar mira sa auzim lucruri interesante la intoarcerea din excursia-cadou. Cum ar fi ca mina de aur neozeelandeza conserva intacte vestigiile vreunei asezari dacice fondate prin partile alea de vreun taraboste dus rau cu pluta prin Pacific.
Fiind, insa, vorba despre formatori seriosi de opinie, voiajorii impartiali se vor margini sa faca o conferinta de presa, cu un banner urias in spate: „Muntii nostri aur poarta/Sa-l exploatam ca-n Noua Zeelanda!”

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.