1,5 milioane de euro – gaura de la Credit Europe Bank

1,5 milioane de euro – gaura de la Credit Europe Bank

0 280

Scandalul conturilor devalizate i-a alarmat pe clientii bancii brasovene Credit Europe Bank, care au reclamat disparitia a un milion cinci sute de mii de euro. 300 de deponenti s-au inghesuit inca de dimineata la sediul bancii sa-si recupereze banii sau macar sa-si verifice conturile. Pagubitii au inceput deja sa-si primeasca inapoi sumele de care au fost usurati.
Printre clientii asezati la coada s-a nimerit chiar si fostul director al bancii, Marin Stoianovici, care a declarat ca pe vremea lui n-ar fi permis sa se intample o infractiune atat de grava:
Conducerea centrala a bancii a dat asigurari ca toti deponentii pagubiti vor avea din nou sumele de bani in conturi. De altfel, unul dintre ei si-a si retras depozitul de 30.000 de euro pe care il avea la sucursala brasoveana a bancii.
23 de brasoveni au depus reclamatii la Protectia Consumatorului privind diverse sume disparute din conturi.
Directorul de operatiuni bancare, o femeie in varsta de 45 de ani, cercetata impreuna cu alti 4 colegi pentru frauda informatica, nu s-a multumit doar cu rostogolirea banilor prin conturi. A luat cu imprumut si 10.000 de euro de la un deponent pensionar, care isi depusese banii cu mai multa vreme in urma si venea periodic la ghiseu pentru a-si verifica conturile. S-a imprietenit cu invinuita inca de pe cand actuala directoare era doar casiera. In urma cu o luna, barbatul a vrut sa mute banii la o alta banca; directoarea, pentru ca stia ca ii golise cele trei conturi, l-a dus cu vorba ca sa castige timp. I-a returnat 20.000 de euro dar i-a cerut imprumut 10.000 de euro, pretextand ca are o inmormantare in familie.
Sumele vehiculate in scandalul conturilor devalizate au evoluat in mod spectaculos, la fel ca si numarul deponentilor. Care au fost 6 si apoi 11 in prima zi, cand la nivel de Protectia Consumatorului se vorbea de un prejudiciu de un milion de lei. Sumele facute publice de DIICOT erau mult mai mici: doar 350.000 de lei. Acum insa, 11 deponenti au reclamat la Protectia Consumatorului nu mai putin de un milion si jumatate de euro.
In cursul zilei de ieri, mascatii de la DIICOT au perchezitionat timp de cinci ore si jumatate casa directorului de conturi de la Credit Europe Bank, cercetat pentru frauda informatica, alaturi de alti patru colegi. Oamenii legii au descins la imobilul cochet din strada Tomis in care locuieste femeia in jurul orele 13:00 si au plecat in tromba imediat dupa ora 18:30., fara sa faca nicio declaratie in legatura cu ceea ce au descoperit. In duba cu care au parasit locatia se afla si angajata bancii, care a fost dusa la sediul DIICOT pentru a fi audiata. In cursul zilei, tatal femeii declarase presei ca fiica sa este bolnava la domiciliu. Pana la ora inchiderii editiei, procurorii DIICOT Brasov nu finalizasera audierile. Este posibil ca sumele devalizate din conturile sucursalei brasovene a Credit Europe Bank sa fie mai mari decat cea de 1 milion si jumatate de euro, declarata in prezent inspectorilor de la Protectia Consumatorilor. Este, de asemenea, posibil ca nu toate aceste sume sa se regaseasca in rechizitoriul pe care il vor intocmi procurorii DIICOT. Asa cum si suma de 10.000 de euro, data directoarei cu imprumut de catre unul din pagubiti chiar in preziua izbucnirii scandalului, are putine sanse sa fie recunoscuta de invinuita, in lipsa unor acte doveditoare.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.