Ploile au distrus recoltele la Brasov

Ploile au distrus recoltele la Brasov

0 299

Aproape un sfert din recolta de grau este compromisa la Brasov! Netreierate la vreme din pricina ploilor, boabele de grau au incoltit si nu mai pot fi folosite in panificatie ci doar ca furaje. Umiditatea excesiva a afectat si culturile de cartof si sfecla de zahar. Din pricina intarzierilor in campaniile de recoltare, painea va fi la toamna mai scumpa si de mai proasta calitate.
Potrivit specialistilor de la Directia Agricola Brasov, 26.000 hectare de culturi de paioase, din care 18.000 grau, ar fi trebuit recoltate inca de acum 3 saptamani. Din cauza uriaselor cantitati de apa cazute in ultima perioada, utilajele nu pot intra in tarlale. Mai grav este ca bobul de grau a inceput sa incolteasca, ceea ce il face inutilizabil in industria de panificatie ci doar ca furaj pentru animale. Initial cultivatorii au estimat o productie de 3.100 kilograme pe hectar; pierderile sunt deja de 20% iar situatia se poate inrautati si mai mult daca recoltarile vor intarzia. Toate acestea vor influenta in final costul pe kilogram al graului si, in consecinta, pretul painii.
Fermierii sunt disperati si declara ca nu s-au mai confruntat pana acum cu o asemenea situatie.
Si productia de cartofi este grav afectata din cauza umiditatii excesive. Sfecla are si ea de suferit. O mare parte din recolta de pe cele 2.000 de hectare s-a ingalbenit iar radacinile plantelor putrezesc in pamant.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.