CINE NE-A PRICOPSIT CU DENUMIREA RrOM/ROMANES !

CINE NE-A PRICOPSIT CU DENUMIREA RrOM/ROMANES !

0 228
Zilele trecute, cu reluarile de rigoare, pe postul de televiziune TVS, deputatul de Brasov, Petre Roman, prietenul lui A.A. Cancescu, ne-a povestit ce mare patriot si iubitor de rezolvare a problemelor brasovenilor este el. Noi ne-am adus aminte de un Document al rusinii, semnat cu manuta lui si promovat de fostul premier pe vremea cand "retrogradase" ministru de externe, cand premier era actualul Guvernator al Bancii Nationale!
Iata Memorandumul prin care Petre Roman (acelasi care a instigat taranii romani sa isi LICHIDEZE C.A.P.-urile, de care s-a ales praful !) a "transformat" denumirea românilor în rromi, cu care ne-a facut de minune pe plan internaÅ£ional.
 
„Ministerul Afacerilor Externe al României.Nr. D2 / 1094 29.02.2000 Domnului Mugur Isărescu, Prim-ministru al Guvernului României

Memorandum

De la: Petre Roman, ministru de stat, Ministrul Afacerilor Externe Tema: Termenii folosiţi pentru denumirea etniei romilor/ţiganilor
În ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabilă campanie declanÅŸată de unele asociaÅ£ii de romi pentru reconsiderarea oficială a poziÅ£iei sale în privinÅ£a recomandării pe care a făcut-o prin Memorandumul MAE nr. H03/169, din 31 ianuarie 1995, către primul-ministru, pentru utilizarea, în documentele oficiale, a termenului de «Å£igan» în detrimentul celui de «rom», care de-abia începuse să se impună. Preocuparea pentru acest Memorandum a fost manifestată ÅŸi de mediile internaÅ£ionale. ReprezentanÅ£i ai Consiliului Europei, ai Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi NaÅ£ionale, precum ÅŸi ai organizaÅ£iilor neguvernamentale internaÅ£ionale militante pentru drepturile omului au făcut referire, în discuÅ£iile lor cu autorităţile române, la acest document. (…) Având în vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precădere, a termenului rrom în corespondenÅ£a MAE, în paralel cu formulele alternative menÅ£ionate mai sus (Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti) în corespondenţă cu organizaÅ£iile internaÅ£ionale care le utilizează. Această propunere: – răspunde presiunii exercitate de majoritatea asociaÅ£iilor romilor din România pentru anularea Memorandumului – H(03)169/1995, contribuind la «stingerea» unui conflict artificial ÅŸi, mai mult, la construirea unor relaÅ£ii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezintă această comunitate etnică; – este rezultatul consultărilor dintre MAE ÅŸi o serie de specialiÅŸti în domeniu, organizaÅ£ii internaÅ£ionale (Consiliul Europei ÅŸi OSCE), instituÅ£ii naÅ£ionale (Departamentul pentru ProtecÅ£ia Minorităţilor NaÅ£ionale, Ministerul EducaÅ£iei NaÅ£ionale, Avocatul Poporului) ÅŸi asociaÅ£ii ale rromilor. Semnat: Petre Roman Ministrul de Externe al României“.
 
AÈ™adar exista un alt Memorandum, din 1995, prin care oficialii români, recte Ministerul de Externe, dădusera deja un răspuns în chestiunea È›iganilor, cum să fie denumiÈ›i!
Cum? Simplu: ca È™i până atunci! Èšigani!
De ce era nevoie să se revină?
Nu e târziu să aflăm de la numitul Petre Roman cu ce fel de specialiÈ™ti „în domeniu” È™i cum se numesc aceia cu care s-a consultat. Avea în familie un specialist, o distinsă doamnă filolog, cu care am fost coleg de catedră, la Facultatea de Filologie, dezvaluie profesorul Ion Coja. Nu mi-o pot închipui pe Mioara Roman că ar fi „achiesat” la potlogăria soÈ›ului, care nu era È™i nu este atât de dobitoc încât să nu-È™i fi dat seama că abia aÈ™a, prin oficializarea denumirii ROM sau RROM se declanÈ™ează un „conflict artificial ”!
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.