UDMR Brasov – ungurii vor maghiara limba regionala

UDMR Brasov – ungurii vor maghiara limba regionala

0 224
Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania a depus la Comisia Parlamentara de revizuire a constitutiei 27 de amendamente. Cele mai importante se refera la recunosterea minoritatilor ca factori constitutivi ai statului roman, legiferarea limbii maghiare ca limba regionala si schimbarea formei de stat a Romaniei in republica parlamentara.
UDMR a depus la Comisia Parlamentara de revizuire a constitutiei 27 de puncte de amendare a constitutiei. Maghiarii vor in primul rand ca in viitoara constitutie sa fie recunoscuti ca factori constitutivi ai statului roman, deoarece considera ca, alaturi de alte minoritati nationale, si-au adus aportul la constructia Romaniei.
O alta propunere vizeaza acceptarea limbii maghiare ca limba regionala in tinuturile in care populatia maghiara este majoritara. O astfel de prevedere ar legifera o realitate, spun maghiarii, care considera ca forma de stat a Romaiei ar trebui schimbata in republica parlamentara, spune Attila Kovacs, presedintele UDMR Brasov.
In opinia liderilor maghiari, amendarea legii fundamentale este importanta si pentru clarificarea raporturilor institutionale.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.