Oile emana energii pozitive!

Oile emana energii pozitive!

0 235
Pasunatul oilor este terapie curata pentru ciobanii din partile Branului. In timp ce tinerii fug de ciobanie, oierii cu experienta sunt convinsi ca practica cea mai frumoasa meserie din lume. Badea Zecheru spuna ca oile emana energii pozitive si elimina stresul. O zi de pascut turma, spun oierii, face cat o terapie de o saptamana in cabinetul psihologului.
Ciobanii sunt tot mai putini chiar si in regiuni cu traditie intr-ale oieritului, cum este zona Branului. Tinerii locului nu sunt deloc atrasi de aceasta meserie si se grabesc sa isi gaseasca de lucru la oras, atrasi de munci mai usoare si de salarii mai mari. Pentriu ca indeletnicirea nu este deloc una usoara – programul de munca este non stop si meseria trebuie practicata in orice conditii meteo. „Ciobania este ca puscaria, n-ai ce face, trebuie sa stai acolo”, spune Miron Zecheru, profesor dar cioban cunoscut in partile Branului, fost primar.
Desi pare o indetelnicire rudimentara, oierii trecuti prin ciurul stanelor spun ca ciobanitul le aduce chiar di beneficii de ordin psihic. Compania mioarelor si apropierea naturii pot face minuni asupra psihicului uman :
Daca destainurile oierilor nu v-au convins sa credeti in frumusetea meseriei de cioban, produsele stanelor va vor trezi cu siguranta interesul in aceasta perioada.
Mieii sunt asteptati de luni in toate pietele brasovene, unde comerciantii vor vinde pana in ajunul Pastelui la un pret care nu va fi mai mic de 30 de lei pe kilogram. Experienta anilor trecuti ne-a aratat ca vanzatorii nu lasa nici un leu la pret, dar nici nu risca sa ramana cu ei nevanduti pentru ca le ramane oricand varianta de a-i comercializa la export in tarile arabe.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.