DUBLA CETATENIE IN UNGARIA…

DUBLA CETATENIE IN UNGARIA…

0 238
DUBLA CETATENIE IN UNGARIA… Pentru românii din Ungaria expresia de dublă (în unele cazuri chiar… triplă) identitate evocă amintiri de coÅŸmar. Åži un adânc sentiment de umilire. Din păcate, elevii din clasele 11, care azi pot primi această bursă de studii, acordata de stat minoritarilor, pentru intarirea… dublei identitati, au avut acum 14 ani doar doi aniÅŸori, astfel nu au cum să îÅŸi amintească de acea perioadă ruÅŸinoasă când românii din Ungaria s-au izbit prima dată de fenomenul etno…biznis-ului, ca urmare a descoperirii dublei identităţi.
La alegerile de autoguvernări minoritare din toamna anului 1988 zeci de persoane din Budapestas-au trezit peste noapte că, de fapt, ei sunt ÅŸi români… Unii dintre ei, cu patru ani înainte, au fost Å£igani ! Si nu stiau romaneste!! Dar, bineînÅ£eles, cu toÅ£ii au fost ÅŸi buni maghiari. Åži iată, aÅŸa ne-am „îmbogăţit” cu zeci de noi autoguvernări „româneÅŸti”,unde la sedinta de constiruire, s-a vorbit doar in maghiara…. Iar numărul acestora, tot la patru ani, a crescut, azi având autoguvernări „româneÅŸti” nu doar în aproape toate sectoarele budapestane, ci ÅŸi la GyÅ‘r sau în judeÅ£ul Borsod ÅŸi Szabolcs. Cei care au protestat atunci contra acestor pseudo-români, au fost etichetaÅ£i stupid ca fiind… români extremiÅŸti, ÅŸovini.
„Dubla identitate” nu este simpatizată de intelectualii români din Ungaria. De acei intelectuali, care gândesc ÅŸi care văd daunele acestui fenomen în cazul naÅ£ionalităţii noastre. Nu punem la îndoială că există în Ungaria, precum probabil ÅŸi în alte părÅ£i ale lumii, oameni cu dublă sau multiplă identitate. Treaba lor. Fiecare simte cum vrea. Dar atunci când la nivel de stat, la nivel de guvern, este sprijinit, finanÅ£at, chiar încurajat acest "sentiment" de asimilare, e musai să ne punem întrebarea: cui foloseÅŸte? Pentru că naÅ£ionalităţii minoritare, cu siguranţă NU!
Orice om se naÅŸte cu o singură identitate. Aceasta este identitatea moÅŸtenită. Pe parcursul vieÅ£ii sale, el poate să-ÅŸi asume ÅŸi o altă identitate, dar aceea este deja cea aleasă de el, este o identitate asumată. Trăim în libertate. Oricine poate să-ÅŸi schimbe identitatea când îl rupe pe el capul. S-o facă. Dar să nu primească sprijin guvernamental pentru asta!
Dacă România va da vreodată bursă vreunui Markó Levente (numele este o invenÅ£ie ÅŸi orice asemănare cu o persoană reală este pură întâmplare), care s-a născut din mamă ÅŸi din tată maghiar, undeva în Secuime, îi va da deci o bursă lunară de 200 de euro pentru întărirea dublei lui identităţi, adică să fie ÅŸi maghiar dar în acelaÅŸi timp ÅŸi bun român. Dar în momentul acela va începe distrugerea comunităţii maghiare din România. Bună tactică incearca guvernul maghiar.
Eficientă şi destul de rapidă.
La fel ca toate ţările din jur, ÅŸi Ungaria este afectată de criza financiară. Nu poÅ£i obÅ£ine finanÅ£are pentru editarea unei cărÅ£i în limba română,dar poÅ£i oricând pentru proiecte care ajută la… întărirea dublei identităţi, adică să faci din minoritari , buni maghiari. Bună politică!
 
(sursa: Eva Åžimon, redactor coordonator, Foaia Romaneasca)
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.