Ordonanta cu arieratele din administratie votata cu modificari

Ordonanta cu arieratele din administratie votata cu modificari

0 233
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, ordonanta de urgenta care obliga unitatile administrativ-teritoriale sa-si plateasca o mare parte dintre arierate pana pe 31 martie 2013. Ordonanta a fost insa modificata in sedinta plenului la propunerea deputatului PNL Dan Motreanu. Amendamentul prevedea ca primariile sa fie obligate sa reduca trimestrial cu 5% datoriile (mai vechi de 3 luni) si nu lunar, asa cum prevedea ordonanta Guvernului. De altfel reprezentantul Guvernului s-a opus propunerii insa plenul a votat in favoarea amendamentului. Ordonanta de urgenta a Guvernului 3/2013 prevede ca unitatile administrativ-teritoriale care inregistreaza arierate la data de 31 ianuarie 2013 sunt obligate sa diminueze volumul acestora cu cel putin 85% pana la 31 martie anul curent. 
Deputatul Dan Motreanu a propus un amendament care prevede ca primariile sa poata rambursa in transe trimestriale imprumuturile luate de la Trezorerie si nu in transe lunare, cum era prevazut in ordonanta Guvernului.
"Propun acest amendament la solicitarea administratiei publice locale, pentru ca foarte multi primari mi-au spus ca gradul de incasare al impozitelor si taxelor locale nu este constant in decursul anului fiscal, astfel ca pot fi situatii in care sa nu poata plati acest imprumut lunar", a argumentat Motreanu in plen. Reprezentantul Guvernului, secretarul de stat Enache Jiru, s-a opus propunerii insa, supus la vot, amendamentul a fost adoptat de catre deputatii PNL si PSD.  Actul normativ a fost adoptat cu 289 voturi pentru, 49 impotriva si 7 abtineri, iar Camera Deputatilor este decizionala in acest caz.
 
Liderii din teritoriu au protestat impotriva unei scrisori trimise de catre ministrul Liviu Voinea prin care erau anuntati ca banii pe care Guvernul ii va restituii autoritatile locale din cota de 20% vor fi directionati strict catre administratiile locale care nu au datorii. 
 
Guvernul a intervenit pentru a calma spiritele elaborand ordonanta 3/2013 care reglementa ca localitatile care au datorii si primesc bani de la Guvern trebuie sa-i foloseasca exclusiv pentru stingerea acestora, in timp ce localitatile care nu au datorii pot folosi banii pentru cofinantarea proiectelor locale. 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.