CSM trebuie sa-si reconsidere calendarul. Victor Ponta vrea procurorii in functie!

CSM trebuie sa-si reconsidere calendarul. Victor Ponta vrea procurorii in functie!

0 239
Premierul Victor Ponta, în calitate de ministru al JustiÅ£iei, adresează SecÅ£iei de procurori a CSM rugămintea de a analiza posibilitatea reconsiderării calendarului stabilit pentru procedurile legale de evaluare a celor ÅŸase candidaÅ£i, în dorinÅ£a asigurării cât de curând posibil a stabilităţii necesare la nivelul conducerii Ministerului Public.
La începutul săptămânii viitoare, Ministerul JustiÅ£iei va întreprinde toate măsurile necesare pentru a transmite către Consiliul Superior al Magistraturii documentele prevăzute de lege cu privire la cei ÅŸase candidaÅ£i propuÅŸi pentru funcÅ£iile de conducere din Ministerul Public, a informat vineri Biroul de presă al Guvernului. Premierul Victor Ponta a declarat pe 3 aprilie despre calendarul stabilit de Consiliul Superior al Magistraturii privind intervievarea ÅŸefilor parchetelor că este bine ca lucrurile să se desfăşoare transparent, subliniind că procurorii desemnaÅ£i nu sunt unii "numiÅ£i de pe stradă". "Pe de o parte, este bine ca lucrurile să se desfăşoare transparent ÅŸi toÅ£i cei pe care i-am numit nu sunt nici de pe stradă sau ÅŸtiu eu de pe unde, sunt procurori care au mai îndeplinit funcÅ£ii de conducere ÅŸi sigur orice să le facă CSM nu au ce să le găsească decât că au fost colegii lor ÅŸi au fost foarte buni să ocupe funcÅ£ii până acum, deci sunt buni în continuare", a afirmat Ponta. Tot miercuri, într-o intervenÅ£ie televizată, premierul ÅŸi-a exprimat nedumerirea legată de faptul că CSM a stabilit un termen atât de lung pentru evaluarea celor ÅŸase nominalizaÅ£i, adăugând că aceÅŸtia sunt persoane cunoscute. "Cred că ar fi interesant, ÅŸi mâine asta o să ÅŸi obÅ£in, să văd termenele pe care le-a avut CSM atunci când l-a numit pe domnul Morar în funcÅ£ie. Din câte Å£in eu minte, mult mai scurt de două luni. ToÅ£i cei ÅŸase procurori pe care i-am propus au ocupat diverse funcÅ£ii de conducere, deci nu sunt niÅŸte necunoscuÅ£i pe care trebuie să-i cerceteze domnul Morar – parcă aÅŸa a spus: trei săptămâni trebuie să-i cerceteze. Nu ÅŸtie la ce să-i cerceteze, că totuÅŸi e vorba de oameni aduÅŸi din structura centrală, nu din Australia sau din altă parte", a spus Ponta. El a apreciat că planul de management ÅŸi audierile nu ar trebuie să dureze mai mult de două săptămâni.
 
Premierul Victor Ponta i-a transmis preÅŸedintelui CSM, Oana Schmidt-Hăineală, propunerile sale, în calitate de ministru interimar al JustiÅ£iei, pentru ÅŸefia parchetelor.
– Laura CodruÅ£a Kovesi a fost propusă în funcÅ£ia de procuror-ÅŸef al DirecÅ£iei NaÅ£ionale AnticorupÅ£ie,
– Tiberiu NiÅ£u – pentru postul de procuror general al României,
– Alina-Mihaela Bica – pentru funcÅ£ia de procuror-ÅŸef al DirecÅ£iei de Investigare a InfracÅ£iunilor de Criminalitate Organizată ÅŸi Terorism
– Elena Giorgiana Hosu – ca adjunct al procurorului-ÅŸef al DIICOT. – Bogdan Licu pentru prim-adjunct al procurorului general,
– Codrut Olaru – adjunct al procurorului general, Propunerile au fost înaintate Consiliului Superior al Magistraturii, al cărui aviz este necesar, conform procedurii. SecÅ£ia pentru procurori a CSM a decis miercuri ca intervievarea candidaÅ£ilor propuÅŸi de premierul Victor Ponta să aibă loc pe 28, 29 ÅŸi 30 mai iar transmiterea avizelor către Ministerul JustiÅ£iei să se facă pe 3 iunie. Potrivit CSM, stabilirea calendarului a fost făcută "pentru asigurarea transparenÅ£ei ÅŸi obiectivităţii procedurii de avizare a numirii în aceste funcÅ£ii de conducere, exigenÅ£e exprimate constant ÅŸi de către Comisia Europeană în rapoartele de progrese din cadrul MCV, având în vedere importanÅ£a lor pentru funcÅ£ionarea sistemului judiciar, pentru apărarea ordinii de drept, a drepturilor ÅŸi libertăţilor cetăţeneÅŸti, pentru apărarea intereselor generale ale societăţii". Procedura de avizare de către SecÅ£ia de procurori a CSM a propunerilor ministrului JustiÅ£iei pentru funcÅ£iile de conducere menÅ£ionate este de 60 de zile.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.