Riscurile consumului excesiv de sare

Riscurile consumului excesiv de sare

0 234
Potrivit unui articol publicat în ediÅ£ia electronică a revistei „Time”, excesul de sare, asociat cu afecÅ£iunile cardiace, a provocat decesul a aproximativ 2,3 milioane de persoane din întreaga lume, în 2010. DeÅŸi sarea este indispensabilă în bucătărie ÅŸi are proprietatea de a conserva alimentele, poate declanÅŸa totodată o serie de boli. În cadrul studiului menÅ£ionat anterior, cercetătorii au analizat răspunsurile a 247 de persoane.
ParticipanÅ£ii au oferit informaÅ£ii referitoare la cantitatea de sare consumată în perioada cuprinsă între anii 1990 ÅŸi 2010. Astfel, s-a descoperit că adulÅ£ii din întreaga lume consumau, în medie, 4.000 de miligrame de sodiu pe zi, cantitatea dublă celei recomandate de OrganizaÅ£ia Mondială a Sănătăţii (2.000 mg. pe zi). Dintre cele 187 de ţări reprezentate în cadrul anchetei, în 181 dintre ele limita recomandată a fost depăşită.
Singurul stat în care nu au existat astfel de probleme a fost Kenya. Pentru a evidenÅ£ia legătura dintre consumul excesiv de sare ÅŸi afecÅ£iunile cardiace, autorii studiului au realizat o analiză menită să evalueze relaÅ£ia dintre consumul de sare ÅŸi hipertensiunea arterială, respectiv riscul dezvoltării bolilor de inimă. Astfel, 40% dintre decesele provocate de un atac de cord sau de un atac cerebral au fost premature ÅŸi au apărut la persoane cu vârste sub 69 de ani.
 
Consumul excesiv de sare – adică orice cantitate care depăşeÅŸte, potrivit cercetătorilor, 1.000 de miligrame pe zi -, a fost asociat cu 84% dintre decese. Pe de altă parte, un institut american a criticat studiul, pe motiv că autorii acestuia s-au raportat la o cantitate mult prea scăzută, limita fiind depăşită de locuitorii tuturor ţărilor analizate. Cu toate acestea, adulÅ£ii nu sunt singurii supuÅŸi riscului.
ConÅ£inutul de sodiu din produsele semipreparate ÅŸi din gustări este unul ridicat, iar riscul pe termen lung este sporit în cazul copiilor.
Potrivit datelor analizate într-un alt studiu, 75% dintre gustările găsite pe rafturile magazinelor conÅ£in prea multă sare, respectiv peste 210 mg la fiecare gustare.
Unele produse conÅ£ineau ÅŸi până la 610 mg.
Este important să ne amintim, au recomandat experÅ£ii, că sarea este ascunsă într-o mare varietate de produse, aÅŸadar trebuie să citim etichetele cu atenÅ£ie, iar în momentul în care gătim, să încercăm să reducem conÅ£inutul de sare ÅŸi să condimentăm hrana cu plante aromatice, de pildă, pentru a ne păcăli papilele gustative.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.