Un nou cutremur ar fi un dezastru la Brasov

Un nou cutremur ar fi un dezastru la Brasov

0 300
Cutremurul din 4 martie 1977 a facut o singura victima la Brasov. Catastrofa produsa in urma cu 36 de ani a ucis peste 1.500 de oameni si a ranit alti 11.000, dar autoritatile comuniste de atunci au ascuns pagubele reale ale cutremurului. Daca tragedia s-ar repeta astazi, consecintele ar fi dezastruoase la Brasov. Autoritatile au identificat 18 imobile, majoritatea in centrul vechi, care n-ar mai ramane in picioare, dar ai caror locatari nu se sinchisesc de pericolul care ii paste.
36 de ani se implinesc de cand Romania a suferit ceea ce a fost considerat cea mai devastatoare catastrofa dupa cel de-al doilea razboi mondial. Cutremurul din 4 martie 1977 a lovit intreg teritoriul tarii, iar in mai multe localitati blocurile au fost facute una cu pamantul. Statisticele vremii au inregistrat peste 1570 de victime, din care peste 1400 numai in Bucuresti si mai bine de 11500 de raniti, dar sa banuieste ca autoritatile comuniste au prezentat  un numar mult mai mic de morti decat cel real.
La Brasov, cutremurul de 7,2 grade pe strada Richter, care a durat aproape in minut, s-a simtit cu aceeasi intensitate, dar daunele materiale au fost mult mai reduse si o singura persoana si-a pierdut viata. Brasovenii nu au uitat insa noaptea de groaza din 4 spre 5 martie 1977.Daca istoria de acum 36 de ani s-ar repeta astazi, consecintele ar fi mult tragice la Brasov. Autoritatile locale au identificat mai multe imobile, majoritatea in centrul vechi al orasului, care n-ar mai ramane in picioare in cazul unui cutremur de intensitatea celui din 1977. Locatarii spatiilor cu grad maxim de risc nu se sinchisesc insa de pericolul care ii paste si care nu doar ca nu au facut nimic pentru a-si consolida imobilele, dar nu s-au sinchisit nici macar sa afiseze bulina rosie distribuita de primarie.
Cel mai puternic cutremur din Romania a avut loc insa in 1802, cand magnitudinea a cataclismului a atins aproape 8 grade pe scara Richter. Lipsa mediatizarii nu a inregistrat insa evenimentul ca pe cea mai dezastruoasa catastrofa din istoria Romaniei, care ramane cutremului din 4 martie 1977.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.