Autostrada Comarnic-Braşov va fi finalizată in octombrie 2015

Autostrada Comarnic-Braşov va fi finalizată in octombrie 2015

0 546
Ministrul delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes naÅ£ional ÅŸi investiÅ£ii străine, Dan Åžova, vrea ca autostrada Comarnic-BraÅŸov să fie finalizată cel târziu în octombrie 2015. Adica sezonul turistic din 2015-2016 va avea atat Autostrada cat si Aeroport la Brasov si Ponta va putea candida linistit.
"DorinÅ£a noastră este ca Comarnic-BraÅŸov să se facă în maximum doi ani de la momentul la care se dă ordin de începere a lucrărilor. Unii spun că este greu. Eu insist. Sunt încăpăţânat", a declarat sâmbătă Dan Åžova la Antena 3.
Premierul Victor Ponta a susÅ£inut recent că nu va mai candida la următoarele alegeri parlamentare, în 2016, dacă autostrada Comarnic-BraÅŸov nu va fi executată până la acel moment.
Întrebat când apreciază că va fi finalizată procedura de atribuire a contractului, Dan Åžova a precizat sâmbătă că este greu de estimat, avansând însă ca termen "cel târziu" luna octombrie a acestui an.
"Este foarte greu de estimat (când se termină procedura de atribuire n.n.). În momentul în care a fost numită comisia, nici eu ÅŸi nimeni nu mai are puterea să se bage peste ce face comisia (numită de minister ÅŸi CNADNR n.n.), dar fireÅŸte că vom utiliza mijloacele legale prin intermediul Consiliului de AdministraÅ£ie să solicităm politicos comisiei să se grăbească", a declarat Åžova.
Patru companii ÅŸi asocieri de firme concurează pentru contractul de concesiune privind tronsonul de autostradă Comarnic-BraÅŸov. Printre acestea figurează ÅŸi consorÅ£iul franco-elen Vinci-Aktor, care a abandonat în 2010 proiectul cu trei zile înainte de termenul până la care era obligat să vină cu banii. De această dată, intră într-o asociere formată din ÅŸapte firme: VINCI SA, VINCI CONSTRUCTION GRANDS PROJETS, VINCI CONSTRUCTION TERRASSEMENT, STRABAG AG, STRABAG SE, AKTOR SA ÅŸi AKTOR CONCESSION SA.
Ofertă a depus ÅŸi CHINA COMMUNICATIONS CONSTRUCTION COMPANY LTD, companie care a fost implicată în vara anului 2011 într-un scandal privind practici frauduloase în cadrul unui proiect de infrastructură rutieră în Filipine. De altfel, CCCC LTD a blocat continuarea procedurii de atribuire a pentru Comarnic-BraÅŸov, în urma unei contestaÅ£ii depuse la Consiliul NaÅ£ional de SoluÅ£ionare a ContestaÅ£iilor.
Un alt ofertant este asocierea formată din SC SPEDITION UMB SRL şi SC TEHNOSTRADE SRL, fime controlate de "regele asfaltului" Dorinel Umbrărescu.
Asocierea formată din firmele italiene IMPREGILO SpA ÅŸi SALINI SpA a depus o ofertă pentru Comarnic-BraÅŸov. Italienii au mai lucrat în România, câÅŸtigând o licitaÅ£ie pentru construirea a 22 de kilometri de autostradă între Orăştie ÅŸi Sibiu, pentru care au primit 144 de milioane de euro.
Înainte de a fi selectat câÅŸtigătorul, premierul Victor Ponta a anunÅ£at deja că sectorul de autostradă concesionat va fi taxat.
"Cei care fac această concesiune vor pune barieră şi vor pune taxă", a spus Victor Ponta.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.