Bancile acorda tot mai putine credite de nevoi personale

Bancile acorda tot mai putine credite de nevoi personale

0 233
 
Dupa o crestere a soldului creditelor de consum in a doua parte a anului 2011, in 2012 imprumuturile acordate pentru satisfacerea nevoilor de consum a suferit o scadere puternica, de aproape 10 procente.
Aplicarea noilor norme de creditare BNR la inceputul anului 2012, care au inasprit conditiile de acordare a creditelor, in principal pentru cele in valuta si pentru consum, a dus la scaderea cererii pentru credite de nevoi personale.
 
Credite de consum tot mai putine
Creditele de consum reprezinta peste 70% din soldul creditelor acordate in lei, iar in cazul celor in euro se apropie de 50%. In ultimul an insa, rambursarile au depasit valoarea creditelor noi acordate, astfel ca soldul creditelor de consum a scazut cu peste 4.000 milioane de lei, la 58.150 milioane lei.
Daca pana in 2008, romanii apelau la credite de consum chiar si pentru cumpararea unei locuinte, prin intermediul unui credit de nevoi personale cu ipoteca, in prezent, aceasta facilitate nu mai este aplicabila.
Creditul de nevoi personale cu sau fara garantii poate fi acordat pe o perioada maxima de doar 5 ani, de la 10 ani pentru cele fara garantii si 30 de ani pentru cele cu garantii. In aceste conditii, sumele acordate au scazut foarte mult, la fel si cererea pentru aceste credite.
In plus, creditul de nevoi personale fara garantii in valuta aproape ca a disparut din oferta bancilor, si cum dobanda pentru credite in lei este mai mare decat la euro, romanii nu se mai inghesuie sa acceseze aceste credite.
Datorita disparitiei creditelor de consum in euro si a limitarii perioadei de creditare la cele cu ipoteca, care erau acordate in valuta, soldul acestora a inregistrat o scadere mai mare fata de cele in lei, care sau contractat cu 6% in ultimul an.
Cu toata scaderea inregistrata de creditele de consum, cererea pentru bunurile din import nu a scazut, importurile sau mentinut constante in 2012, romanii reusind sa gaseasca resursele pentru achitarea lor.
 
Prima Casa a sustinut cresterea creditelor pentru locuinta
Daca soldul de credite pentru consum a scazut in ultimii ani cu 6.000 milioane lei, de la 64.000 miliarde lei in 2010, creditul ipotecar a inregistrat cresteri pe fondul cererii de credite Prima Casa cu garantii guvernamentale. Soldul creditelor pentru locuinta a avansat la 37 miliarde lei, sustinut de imprumuturile in euro care reprezinta 95% din totalul creditelor pentru locuinta.
De la aparitia programului Prima Casa soldul creditelor in euro pentru achizitie locuinta aproape sa dublat, majoritatea covarsitoare a creditelor Prima Casa fiind acordate in euro, datorita dobanzii care este la jumatate fata de varianta inmoneda nationala.
In 2012, soldul creditelor ipotecare in lei a crescut cu 21%, datorita restrictiilor impuse de BNR la acordarea de credite ipotecare in valuta, cea mai importanta fiind avansul de 25% fata de 15% pentru creditele in lei, si a reorientarii unor banci catre acordarea doar de credite in lei. Cu toate acestea, romanii prefera in continuare creditul ipotecar in euro, in defavoarea celui in lei, chiar daca astfel sunt expusi la riscul de curs valutar.
 
Dobanzi mai mici la credite
Dobanda pentru credite de nevoi personale in lei a scazut in ultimii 4 ani, de la 24% la 15.2%, pe masura ce dobanzile din piata monetara au scazut, iar dobanda de politica monetara a BNR a coborat la 5.25%.
Pentru creditele ipotecare in euro, rata dobanzii a inregistrat o scadere de peste 1 procent in 2012, pe fondul scaderii indicilor Euribor, catre valorile minime inregistrate in prezent. Astfel, cei care au in derulare credite Prima Casa beneficiaza in prezent de dobanzi DAE de 4.5%, fata de aproape 6% in octombrie 2011.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.