SONDAJ IRES РCe cred rom̢nii despre regionalizare

SONDAJ IRES РCe cred rom̢nii despre regionalizare

0 955
Românii cred că o mare parte dintre competenÈ›ele Guvernului ar trebui delegate către regiuni
Peste jumătate dintre români sunt de părere că prin regionalizare È›ara ar reuÈ™i atragerea mai multor fonduri europene, arată un sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare È™i Strategie (IRES).
De asemenea, românii sunt de părere că o mare parte dintre competenÈ›ele Guvernului ar trebui delegate către  viitorii administratori ai regiunilor.
''Posibilitatea ca unele dintre responsabilitățile Guvernului să fie delegate la nivelul regiunilor este foarte bine văzută de către români, 78% dintre aceÈ™tia manifestându-È™i acordul în acest sens.
Politica externă este singurul segment care nu are o majoritate de opinii în ceea ce priveÈ™te delegarea ei la nivelul regiunilor (37%).
Alte responsabilități, însă, sunt acceptate de majoritatea populaÈ›iei ca trebuind să revină în sarcina regiunilor se mai precizează în sondajul IRES:
  • colectarea taxelor – 75%,
  • ordinea publică – 81%,
  • protecÈ›ia mediului – 86%,
  • agricultura È™i dezvoltarea rurală – 87%)''.
Românii care au răspuns la cercetarea sociologică mai cred că banii din taxe È™i impozite ar trebui să rămână, în cea mai mare parte, la bugetul local. Astfel, potrivit studiului, Guvernul de la BucureÈ™ti ar trebui să primească, în opinia a 46% dintre români, o pondere de maximum 10% din taxele È™i impozitele colectate.  
În ceea ce priveÈ™te ponderea minimă din taxe È™i impozite care ar trebui să rămână la nivel local,  20% dintre români sunt de părere că aceasta ar trebui să fie între 50 – 70%, iar 33% cred că pragul minim ar trebui să fie situat peste 70%.
 
Cercetarea sociologică IRES a fost realizată în perioada 23 – 25 ianuarie, pe un eÈ™antion reprezentativ de 1.221 de persoane È™i are o marjă de eroare de 2,8%. 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.