Coplata, dezbatuta aprig pe holurile spitalelor

Coplata, dezbatuta aprig pe holurile spitalelor

0 258
De ca sa mai co-platim daca oricum platim asigurari, se intreaba brasovenii, iritati de noua taxa din Sanatate. Altii sunt dispusi sa achite coplata, cu conditia ca banii sa nu se fure si sa se regaseasca in serviciile oferite de spitale. Pana cade toata lumea de acord, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica proiectului coplatii unei sume intre 5 si 10 lei la externare, stabilita de fiecare spital in parte.
Ministerul Sanatatii a avut nevoie de trei zile pana sa lamureasca daca mult invocata coplata se achita pe externare sau pe ziua de externare. Proiectul Ministerului Sanatatii prevede la externarea din spital achitarea unei coplati  intre 5 si 10 lei,  valoarea urmand sa fie stabilita de fiecare unitate sanitara cu paturi pe baza de criterii proprii, cu avizul Consiliului de Administratie. Pentru spitale este un ban in plus, spune dr. Pavel Suciu – managerul Spitalului Judetean Brasov, unde au fost inregistrate anul trecut 37.000 de internari. In randul pacientilor platitori ai coplatii, parerile sunt impartite. Unii cred ca masura nu este corecta, din momentul ce platim asigurari. Altii insa ar plati la externarea din spital daca acesti bani s-ar regasi in serviciile medicale.
Potrivit proiectului Ministrului Sanatatii, coplata va fi incasata la externare si vizeaza intreaga perioada in care bolnavul a stat in spital. Scopul coplatii este de a descuraja internarile abuzive fara motive reale.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.