Romanii au un Avocat al Poporului – Crisu Anastasiu!

Romanii au un Avocat al Poporului – Crisu Anastasiu!

0 258
Avocatul Poporului, o institutie de care putina lume auzise in ultimii ani, si-a clarificat prima pozitie in urma procedurii desfasurate in Parlament. De institutie s-a auzit atunci cand fosta opozitie (PSD, PNL si PC) si-a dat semana de importanta decizilor acestui “Avocat al Poporului“ chiar si pentru demararea unei noi proceduri de demitere a lui Traian Basescu. Razboiul care s-a declansat atunci a scos din zona penumbrei imesa putere ce s-a constituit in jurul lui locatarului de la Cotroceni. Desfasurarea de forte a fost comparabila declansarii unui adevarat razboi cu tot arsenalul institutional intern si international in care partile nu prea au timut cont de consecintele in plan extern a imaginii tarii si a zisei clase politice romanesti.
O procedura democratica, prevazuta in Constitutie, un act eminamente politic a fost transformat de catre camarila din jurul lui Traian Basescu intr-o ”tentativa de lovitura de stat”, aceasta ca citam tocmai pe cei care ar fi trebuirt sa afirme contrariul. Asa cum era de asteptat, toata ofensiva interna si internationala a Regimului Basescu a fost sanctionata, evident nu de aparatorii democratiei de la Bruxlles, ci de romani la alegerile din 9 decembrie 2012. Poate ca a trebuit sa parcurgem acest golgota a politicianismului europeano-balcanic pentru a vedea importanta unei asemenea institutii. În ConstituÈ›ia României, Avocatul Poporului este reglementat în Cap. IV din Titlul I. Avocatul Poporului este o instituÈ›ie centrală de stat românească. InstituÈ›ia Avocatului Poporului a fost definită în ConstituÈ›ie în anul 1990, la initiativa liberalului Dan Amedeo Lăzărescu care a dorit înfiinÈ›area unei instituÈ›ii noi după model suedez, menită să-i protejeze pe cetățeni de abuzurilor administraÈ›iei de stat. Rolul legal al Avocatului Poporului este de a apăra drepturile È™i libertățile cetățeneÈ™ti, în genere, în raport cu autoritățile publice È™i în special cu cele executive.
Odată cu modificarea ConstituÈ›iei în 2003, Avocatul Poporului a dobândit dreptul de a contesta legile È™i ordonanÈ›ele de guvern la Curtea ConstituÈ›ională. Este echivalentul instituÈ›iei ombudsmanul european, instituÈ›ie de origine suedeză (1766). În alte țări este cunoscută sub alte denumiri, precum: comisar parlamentar, apărător al poporului, apărător public, mediator public, procuror parlamentar. La startul noii legislaturi nu a fost o surpriza abordarea cu proritate de catre USL atat a lamuririi statul palamentarului, evitand astfel presiunea basesciana prin procurori asupra alesului, cat si o noua conducere a institutiei Avocatul Poporului.    
 
Crisu Anastasiu noul Avocat al Poporului
Crisu Anastasiu cu CV impresionant, propus de USL pentru functia de Avocatul Poporului, a primit marti aviz favorabil din partea Comisiilor juridice ale Parlamentului si a fost ales de plenul reunit al celor doua camere parlamentare.  Acesta concurat de Peter Eckstein Kovacs, din partea UDMR, si Gheorghe Iancu, din partea PDL, a fost ales ca Avocat al Poporului, de plenul reunit al Camerei DeputaÅ£ilor ÅŸi Senatului, cu 358 de voturi pentru ÅŸi 57 împotrivă. CriÅŸu Anastasiu, a depus tot marÅ£i jurământul, în faÅ£a preÅŸedintelui Senatului, Crin Antonescu, ÅŸi a vicepreÅŸedintelui Camerei DeputaÅ£ilor, Viorel Hrebenciuc.
 
Cine este Crisu Anastasiu?
Cisu Anastasiu este profesor universitar de drept procesual penal. In perioada 1981-1990 Crisu Anastasiu (56 de ani) a fost judecator, apoi procuror.  Intre 1995-2002 a fost consilier la Curtea de Conturi, iar in perioada 2002-2005 a ocupat postul de procuror general financiar pe langa Curtea de Conturi a Romaniei. Intre august 2005 – iunie 2009 a fost procuror la Parchetul de pe langa ICCJ, formator la Institutul National al Magistraturii.  Intre 2010-2012 a fost membru in Comisia de specialitate "Stiinte juridice" din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU). Este membru in Baroul Bucuresti.
Ca fost procuror al Curtii de Conturi, calitate din care, in anul 2002, i-a deschis un dosar lui Traian Basescu, pe atunci primar al Capitalei, pe atunci primar al Capitalei, dosar in care actualul sef al statului avea sa fie declarat, ulterior nevinovat. Judecatorul (Petre Lazaroiu) care a dat o solutie favorabila, impotriva evidentei din Dosar, lui Traian Basescu. Rasplata nu s-a lasat intarziata pentru Lazaroiu, acesta a fost promovat la cea mai inalta institutie din stat Curtea Constitutionala din Romania.  Atunci (2002) Crisu Anastasiu, a sesizat Colegiul Jurisdictional al Municipiului Bucuresti pe motiv ca, in calitatea de ordonator de credite, primarul general Traian Basescu nu ar fi avut aprobarea Consiliului General pentru o serie de plati facute unei firme pentru lucrarile (SF) la Pasajul Basarab, pentru care nu ar fi avut avizul municipalitatii. Curtea de Conturi i-a imputat atunci lui Traian Basescu un prejudiciu de 37,95 miliarde de lei vechi.   
 
Un singur lucru mai trebuie spus – Avocatul Poporului trebuie sa devina exact ce se cere prin Constitutie, un aparator real al romanului, oriunde s-ar afla el impins de soarta. Pe langa aceasta Avocatul poporului ar putea deveni un antidot puternic contra birocraÈ›iei.  
 
Horia D.R.    
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.