DEUTSCHE WELLE IL FACE DE RAS PE BASESCU… ...

DEUTSCHE WELLE IL FACE DE RAS PE BASESCU…

0 286
 
Politica românească se găseÅŸte din nou în impas. PreÅŸedintele, Traian Băsescu, a amânat o decizie în privinÅ£a ÅŸefilor de parchete, propuÅŸi de ministrul de JustiÅ£ie, Mona Pivniceru, încercând totodată să declanÅŸeze o nouă dispută juridică asupra unei teme care părea să fie de multă vreme clarificată. Cine ar trebui să-i propună pe ÅŸefii parchetelor, Ministrul de JustiÅ£ie sau CSM? , se intreaba ,intr-un foarte recent comentariu,din care citam, Deutsche Welle.
"Am o problemă care este la zi", a spus ,neasteptat, preÅŸedintele la reuniunea CSM de la finele săptămânii trecute. "Åži, sigur, puteÅ£i să îmi spuneÅ£i: Domnule preÅŸedinte, cum de nu aÅ£i observat-o până acum? E foarte simplu, nu a fost în atenÅ£ia mea din punct de vedere procedural.
Propunerea de la Ministerul de JustiÅ£ie pentru funcÅ£ia de procuror general ÅŸi procuror ÅŸef DNA. (…) Eu am primit propunerile. Nu discut procedura, s-a discutat cu dumneavoastră, dumneavoastră sunteÅ£i cei mai pricepuÅ£i.
Avem un articol 134 în ConstituÅ£ia României care spune aÅŸa: CSM propune preÅŸedintelui României numirea procurorilor ÅŸefi. Propunerea trebuie să vină la mine de la CSM !", a CITAT DEFORMAT din Lege Traian Băsescu.
În consecinţă preÅŸedintele a cerut aiurea CSM-ului , un punct de vedere, anunÅ£ând că până atunci va amâna orice decizie privind numirea procurorilor.
Toată lumea ÅŸtie însă nu doar că preÅŸedintele a ignorat până acum art 134 din ConstituÅ£ie, dar ÅŸi faptul că a susÅ£inut mereu , din 2005 încoace, exact contrariul a ceea ce spune astăzi !
Imediat după alegerile din 2004, noul ministru de atunci al JustiÅ£iei, Monica Macovei, a iniÅ£iat schimbarea legii privind statutul magistraÅ£ilor, instituind o procedură nouă prin care procurorii ÅŸefi sunt… propuÅŸi de ministrul de resort ÅŸi nu de CSM. Legea, adoptată prin asumarea răspunderii, a fost atacată de PSD la Curtea ConstituÅ£ională, care, aÅŸa cum ne amintim, a invalidat unele aspecte ale legii, dar nu ÅŸi procedura de numire a procurorilor în funcÅ£iile de conducere.
În motivarea deciziei CurÅ£ii din vara lui 2005, se arăta că : ”Nu există nici un text constituÅ£ional care să reglementeze numirea în funcÅ£iile de conducere din parchete, ceea ce înseamnă că aceasta se face în condiÅ£iile reglementate de lege”.
AÅŸadar, din acest punct de vedere formal, orice lege ar fi fost bună. Dar problema ar trebui privită într-o perspectivă mai largă ,nu speculata, cum incearca, jenant, presedintele…
Dacă admitem schimbarea permanentă a procedurilor, România va continua să trăiască într-o gravă instabilitate legislativă, într-o ambianţă în care binele va părea doar rezultatul întâmplător al unor împrejurări fericite. Or, România are nevoie în primul rând de instituÅ£ii solide capabile să funcÅ£ioneze acceptabil indiferent de cine câÅŸtigă alegerile, atrage atentia postul citat.
Dacă un guvern care este susÅ£inut de 2/3 din membrii Parlamentului nu este capabil să propună niÅŸte procurori cinstiÅ£i, atunci lucrurile sunt mai grave decât par ÅŸi o nouă jonglerie cu legile nu va salva decât aparenÅ£ele.
Este o temă de gândire în primul pentru Comisia Europeană.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.