Pe ce usa a intrat UDMR in … Guvernul Ponta 2?...

Pe ce usa a intrat UDMR in …
Guvernul Ponta 2?

0 289
 
Ultimele doua zile par sa aduca confirmare ca UDMR a intrat  totusi la guvernare.  Anuntul lui Ponta din seara zilei de 9 decembrie, disputa post electorala legata de prezenta “oficiala” a reprezentantilor UDMR in componenta Guvernului Ponta poate ca nu a fost doar un test. Vom vedea! Fara indoiala ca o testare a reactiilor s-a facut. Trebuia sondata o reactie si in interiorul aliantei USL.
Reactia analistilor si a presei, ne-a aratat ca toata lumea este atenta la acest aspect si ca multi isi doresc o guvernare fara UDMR. Aceasta pentru ca este greu de uitat cunoscuta varianta a definitiei alegerilor din Romania: …aceea ca la patru ani se face un scrutin pentru a se desemna cu cine va guverna UDMR.
“Dezvaluirea” inca de la inceputul acestui an a PROTOCOLUI dintre USL si UDMR (semnat prin octombrie) nu este nici ea intamplatoare. Nu cautati documentul pe site-ul formatiunii maghiare sau blogul lui K. Hunor ! Nu este! Cum nu este publicat nici pe site-ul USL, PSD, PNL etc., toate acestea continand materiale vechi sau foarte vechi. Poate pentru toti cei care administreaza aceste site-uri inca nu a inceput anul 2013. Oare si acest material a venit din cenusiul, cu irizatii albasstre – pe surse?
Si totusi cum putem interpreta urmatoarele stiri care ne sunt livrate cu o anumita ritmicitate.
 
Kiraly Andras Gyorgy (UDMR) a fost renumit secretar de stat la Educatie!
Kiraly Andras Gyorgy (UDMR) a fost eliberat din functia de secretar de stat in fostul Minister al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, dar renumit imediat pe acelasi post in noul Minister al Educatiei Nationale, oficialii Guvernului spunand ca nu au informatii (?) prin care sa explice masura. Deciziile de eliberare a lui Kiraly Andras Gyorgy din functia de secretar de stat in fostul Minister al Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si, respectiv, de numire a acestuia tot ca secretar de stat in Ministerul Educatiei Nationale, reorganizat in noul Guvern, au fost semnate la finele anului trecut, in aceeasi zi, tocmai de catre premier, nimeni altul decat acelasi Victor Ponta. Intrebat vineri de jurnalisti care este motivul pentru Kiraly Andras Gyorgy, membru UDMR, a fost renumit de premierul Ponta la Ministerul Educatiei, purtatorul de cuvant al Guvernului,  Andrei Zaharescu, a declarat ca nu are informatii pe aceasta tema. Va reamintim ca Kiraly (in varsta de 66 de ani) a fost numit secretar de stat in Ministerul Educatiei in februarie 2010 de catre premierul Emil Boc, din postura de lider al UDMR Arad si s-a ocupat si se va  ocupa de problemele invatamantului pentru minoritati…  
 
La INS o alta numire care cica nu are nici o legătură cu UDMR
Numirea ca preÅŸedinte interimar al INS a vicepreÅŸedintelui instituÅ£iei Gered Beatrix nu a fost influenÅ£ată de UDMR ÅŸi această numire nu înseamnă că Uniunea Democrată a Maghiarilor din România a intrat la guvernare, a declarat din nou premierul Victor Ponta, vineri seară, într-o emisiune la Antena 3.
“Nu a intrat UDMR la guvernare ÅŸi UDMR nu are nici un fel de legătură cu această numire. Sunt trei vicepreÅŸedinÅ£i la INS iar singurul dintre aceÅŸtia, care era vechi în funcÅ£ie ÅŸi nu se putea spune că a fost numit de Guvernul Ponta a fost Gered Beatrix, care întâmplător este susÅ£inută de UDMR, dar este …nemÅ£oiacă. Aceasta va deÅ£ine funcÅ£ia până în momentul în care, ÅŸi vă spun foarte clar că vom numi la INS… că pe mine nu mă interesează ca la INS să fie un om cu care sunt eu prieten. Pe mine mă interesează să fie un om care să dea datele corecte ÅŸi să fie credibil.
AÅŸa a ajuns doamna Gered Beatrix să gireze… până când selectăm o persoană care să nu poată fi bănuită în nici un fel că Å£ine cu Guvernul sau cu OpoziÅ£ia sau cu oricine altcineva”, a explicat premierul.  Si totusi datele asumate de toata conducerea de la INS au bagat bugetul intr-un deficit de miliarde!!!Frunda – consilierul Ponta!! Premierul Victor Ponta a anunÅ£at tot vineri seară in aveeasi emisiune de la Antena 3, că fostul senator Gyorgy Frunda (, datorita legii electorale, acesta nu a mai nimerit usa catre Parlament) va fi consilierul său personal pe probleme juridice. “Domnul Frunda a acceptat ÅŸi va fi consilierul meu pe probleme juridice, internaÅ£ionale ÅŸi minorităţi”, a spus acesta.  
 
Se contrazice Victor Ponta?
Premierul a precizat intr-o emisiune că deÅŸi UDMR este în OpoziÅ£ie, acesta va avea doi reprezentanÅ£i în Guvernul Ponta pentru direcÅ£iile care privesc minorităţile naÅ£ionale. “Eu mi-am asumat responsabilitatea ca premier, nu ca lider USL că o să dau un mesaj, nu de colaborare cu UDMR, ci de garantare a dreptului minorităţilor. Întâmplător cea mai mare minoritate este cea maghiară. (…) Mai mult decât secretarul de stat pe probleme ale minorităţilor de la Ministerul EducaÅ£iei, care a fost întotdeauna de la maghiari ÅŸi va rămâne de la maghiari ÅŸi la relaÅ£ii inter-etnice va fi si un secretar de stat tot maghiar. Numai la aceste doua direcÅ£ii guvernamentale care Å£in de minorităţi sunt maghiari. UDMR este în opoziÅ£ie. (…) Nu am discutat ÅŸi nu discut cu UDMR pe alte probleme, dar pe aceste direcÅ£ii mi-am asumat să discut”, a conchis premierul Victor Ponta.
 
Pentru deschiderea unghiului de abordare si mai ales pentru ca mai sunt si alte formatiuni care reprezinta aceasta minoritate ii reamintim premierului Ponta, ca Frunda a recunoscut ca UDMR a nu poate reprezenta toate interesele maghiarilor din Transilvania (de ce nu din Romania?).
 
Horia D.R.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.