Anul 2013 vine cu scumpiri

Anul 2013 vine cu scumpiri

0 276
Dupa Mos Nicolae si Mos Craciun, Anul Nou a adus si cadouri pe care nu le vrea nimeni. De la 1 ianuarie, pretul energiei electrice a crescut cu 10 procente. Tot cu 10% va creste de la jumatatea anului pretul gazelor pentru populatie. Scumpirile continua cu accizele majorate la productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea. Din ianuarie a reintrat in vigoare taxa de prima vanzare.
De la 1 ianuarie, pretul energiei electrice este cu 10% mai mare, incluzand recunoasterea unor costuri mai mari de productie de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei si suplimentarea ajutorului acordat de stat producatorilor de energie regenerabila.
Pentru o factura lunara medie de 40 de lei aferenta unui consum de 100 KWh, cresterea, la 1 ianuarie, va fi de 4 lei. Accizele, platite pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea, vor urca anul viitor in primul rind ca urmare a cresterii ratei de schimb la care sint calculate. Din iulie 2013, ar putea avea loc si o crestere la acciza totala la tigarete, care va duce la o noua majorare de preturi. Si pretul gazelor pentru populatie este programat sa urce cu 10% in 2013,  8% la 1 iulie si 2% din octombrie.
Taxa de prima vinzare auto este din nou obligatorie incepand cu 1 ianuarie, dar cunantumurile nu au fost inca stabilite de Executiv.
In privinta cresterii in 2013 a taxelor si impozitelor locale cu inflatia cumulata pentru perioada 2010-2012, Guvernul va aproba in prima sedinta din ianuarie ordonanta care va stabili ca primarii sint cei care hotarasc cu privire la aplicarea indexarii impozitelor si taxelor locale in raport de evolutia inflatiei din ultimii trei ani. Inainte de finalul anului, Guvernul a decis ca nivelul taxelor locale prevazute in grila creste pentru anul viitor cu 16,05%.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.