DEUTSCHE WELLE: Antena 3 a atins apogeul manipulării

DEUTSCHE WELLE: Antena 3 a atins apogeul manipulării

0 839
 
În 2012, trustul de presă al lui Voiculescu, ÅŸi în special Antena 3, a atins apogeul manipulării pe care servanÅ£ii mogulului o practică de mai mulÅ£i ani la modul cel mai periculos, scrie ediÈ›ia de limbă română a Deutsche Welle.
 
De o agresivitate tot mai vădită, realizatorii de emisiuni ÅŸi invitaÅ£ii lor permanenÅ£i – pe unii dintre ei îi regăsim acum în demnităţi publice ale actualei formule de putere a USL – nu au încetat să sucească minÅ£ile oamenilor, ÅŸi din păcate nu doar pe ale celor neinstruiÅ£i. Lipsa de discernămînt a pus stăpînire pe o parte însemnată, oricum majoritară a românilor, printr-o strategie de intoxicare zilnică ÅŸi violentă a anteniÅŸtilor.
 
M-am întrebat de mai multe ori dacă cei care fac parte din "echipa de ÅŸoc" de la Antena 3 au crezut o singură clipă că slujesc meseria de jurnalist sau sînt conÅŸtienÅ£i că nu sînt decît niÅŸte mercenari în solda patronului care dictează totul. Mi-am răspuns de fiecare dată că nu sînt decît niÅŸte bieÅ£i mercenari, ÅŸi că dacă în România am avea o presă responsabilă genul acesta de mercenari ar trebui să dispară.
 
Am convingerea că Dan Voiculescu are la dispoziÅ£ie o echipă bine antrenată de specialiÅŸti în tehnicile manipulării, realizatorii de emisiuni nefiind decît simpli executanÅ£i. Altfel, Antenele nu ar fi reuÅŸit performanÅ£a de a semăna atîta ură împotriva preÅŸedintelui Băsescu ÅŸi a PDL, de a produce atîtea mistificări ÅŸi intoxicări care atît la referendumul pentru demiterea preÅŸedintelui, cît ÅŸi la alegerile parlamentare din 9 decembrie au funcÅ£ionat ca literă de lege pentru electoratul USL-ist ÅŸi chiar ÅŸi pentru acela PP-DD-ist.
 
Mistificări de genul: "Băsescu îÅŸi urăşte poporul ÅŸi este un vînzător de Å£ară" sau "Monica Macovei ÅŸi-a trimis procurorii să-i ancheteze pe cei care au votat la referendum ÅŸi i-au pus să jure pe Biblie în Biserică" nu mai pot fi scoase din minÅ£ile oamenilor. Le-am auzit rostite nu doar de oameni simpli, ci ÅŸi de oameni cu studii, cu potenÅ£ial intelectual, dar care refuză să facă un simplu exerciÅ£iu de gîndire pentru a avea singuri răspunsul că, de pildă, europarlamentarul Monica Macovei nu are nici o competenţă să direcÅ£ioneze în vreun fel activitatea procurorilor.
 
Tribuna publică a liderilor USL a fost încă de la constituirea acestei alianÅ£e politice Antena 3. În ultima perioadă, Crin Antonescu nu a ratat nici o săptămînă fără să se prezinte la datorie, la postul respectiv. La rîndul său, deÅŸi atacat făţiÅŸ în perioada formării guvernului de trupa de ÅŸoc de la Antena 3, primul ministru Victor Ponta s-a prezentat ÅŸi el la datorie, la televiziunea lui Voiculescu, în chiar seara depunerii jurămîntului de către cabinetul său. Realizatorul emisiunii nu a pierdut ocazia să puncteze că fără susÅ£inerea Antenei 3 USL nu ar fi obÅ£inut o victorie atît de categorică la alegerile parlamentare. Victor Ponta a mulÅ£umit ÅŸi a apreciat profesionalismul anteniÅŸtilor.
 
Aflată deja în criză materială ÅŸi morală de mai mulÅ£i ani, marea parte a presei din România este aservită puterii politice, inclusiv televiziunea publică. Mă tem că în viitorul apropiat puÅ£ine organisme de presă independente vor mai putea face faţă presiunilor de ordin financiar. S-ar putea să asistăm la o reeditare a situaÅ£iei presei din perioada guvernării Năstase, cînd datorită contractelor generoase de publicitate oferite de companiile de stat, presa devenise în cea mai mare parte obedientă faţă de putere.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.