Ponta si Antonescu despre noua formula de Guvern si Acordul semnat cu...

Ponta si Antonescu despre noua formula de Guvern si Acordul semnat cu Traian Basescu

0 251
Victor Ponta: Am tinut sa avem aceasta declaratie din aceasta sala pentru ca aici am anuntat si formarea USL in mod oficial, deciziile pe care forurile noastre politice le-au luat aici se refera la o coalitie de guvernare, de formare a majoritatii pentru guvernul Romaniei, ale carui obiective si componenta le voi prezenta plenului reunit al Parlamentului.  
Ponta: Am gandit o structura a Guvernului care sa raspunda ideii unei responsabilitati mult mai clare si directe a fiecarui membru. Am gandit ca obiectivele fundamentale ale guvernului pe urmatorii patru ani, cu un mandat deplin, nu temporar, sa poata fi atinse in urmatorii patru ani.
Structura Guvernului presupune 20 de ministere, in sens institutional, sase ministri delegati, care fac parte institutional din structurile celor 20 de ministere, dar au atributii foarte clare si un vice-prim-ministru fara portofoliu care ma va sprijini in situatiile de securitate nationala, de urgenta, cum este cea de acum.  
 
Crin Antonescu: Ministrii care au intrat in echipa premierului din partea PNL au fost propusi de mine si Biroul politic, dar au fost votati de Consiliul National Excutiv – 54 de voturi pentru si un vot impotriva. Am spus acest lucru pentru a sublinia ca au deplinul sprijin politic din partea PNL.
 
Victor Ponta: Ministrii desemnati vor fi audiati in comisiile de specialitate si vineri, in functie de vot, vom avea prezentarea programului de guvernare si votul pentru investirea noului Guvern. Vineri, dupa votul in Parlament, vom merge la Palatul Cotroceni pentru a depune juramantul
 
Aveti o temere ca ar putea fi respinsi Dragnea sau Fenechiu la Cotroceni?
Victor Ponta: Legal, toti candidatii propusi indeplinesc conditiile legale. Referitor la cei trei ministri pe care ii apreciez foarte mult si am lucrat foarte bine cu ei – Hellvig, Szilaghi si Pop – am considerat ca o chestiune de oportunitate ca ei trei sa nu faca parte din Guvern in aceasta faza.
Sunt convins si astept decizia finala a justitiei, si daca va fi de respingere a acuzatiilor ANI, imi doresc sa lucrez mai departe cu ei ca ministri.
Referitor la cei doi, lucrurile sunt foarte clare, iar dupa cazul Chiuariu si matusa Tamara, achitat, cazul Atanasiu, cred ca ar trebui sa fim mult mai prudenti si sa respectam ce scrie in Constituie, prezumptia de nevinovatie.
 
ANAF va trece in subordinea dumneavoastra?
Victor Ponta: Nu, la Finante. La SGG e deocamdata domnul Moraru, dar nu e membru al Guvernului.
 
Ponta: Vineri, dupa votul in Parlament, vom merge la Palatul Cotroceni pentru a depune juramantul.
 
Ponta: Cei doi rectori sunt oameni tineri si sper sa faca fata la cele mai grele ministere. Domnul Nicolaescu are rezistenta mai mare, e mai vechi, si il are si pe domnul Arafat alaturi.
Victor Ponta: Vreau sa precizez ca am fost foarte multumit de activitatea Ecaterinei Andronescu ca ministru, va fi presedinta comisiei de Educatie din Parlament.
Cei doi rectori tineri, fosti secretari de stat ai doamnei Andronescu, vor avea o sarcina extrem de dificila, ministerul Educatiei si Sanatatii sunt prioritati absolute ale guvernului si reprezinta domeniile cele mai dificile. Doamna Andronescu, in mai, cand a acceptat propunerea de a fi ministru, a fost o intelegere pana la investirea noului Guvern.
Victor Ponta: PC a avut in negocierea dintre noi posibilitatea alegerii functiei de vicepremier sau de a avea doua portofolii, si domnul Daniel Constantin, ca un adevarat lider conservator, a dorit sa fie si doamna Grapini in Guvern.
 
Acordul de "coabitare" semnat cu Traian Basescu
De ce era nevoie de acest document?
Ponta: Documentul semnat cu presedintele Basescu – Am aici acordul de colaborare institutionala. Cel prezentat pe surse de domnul senator Rosca Stanescu nu era cel final, era o ciorna.
Ponta: Este un acord de colaborare institutionala care prevede principii si valori comune, orientarea strategica a Romaniei, apartenenta la NATO si UE, independenta Romaniei, orientarea in directia aprofundarii constructiei europene, coeziunea mesajului externe, evitarea confruntarilor publice, politica externa, securitate, spatii de colaborare, conduita publica a celor doi semnatari, apropos de modul de adresare si respectarea functiilor. E un acord care preia prevederi constitutionale si de buna functionare a institutiilor statului.  
Crin Antonescu: Am considerat ca pentru Romania o criza politica ar fi fost un lucru foarte rau, sa nu avem guvern, buget si in loc sa ne ocupam de zapada, pensii, sa ne ocupam de conflicte constitutionale. Ponta: Imi asum acest lucru si cred ca am facut ce trebuia sa fac.
 
Crin Antonescu: Sunt alaturi de premier in aceasta decizie. Domnul prim-ministru a semnat acest acord in calitate de premier, nu in numele USL. Nu am spus niciodata ca nu are ce sa caute Gabriel Oprea in Guvern. Eu am semnat alaturi de Ponta langa semnatura lui Oprea si am fost impreuna in fata alegatorilor. Am semnat niste acte cu Gabriel Oprea, am candidat impreuna si e normal sa faca parte din Guvern.  
 
Intrebare: Desemnarea ca premier a fost conditionata de acest acord?
Crin antonescu: Nu, a fost un acord prin care cei ce ne cunosc mai putin, liderii europeni, sa aiba garantia ca nu mai vorbeste nimeni nici de lovituri de stat, nici de alte lucruri.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.