Presa internațională despre desemnarea lui Victor Ponta

Presa internațională despre desemnarea lui Victor Ponta

0 894

Desemnarea lui Victor Ponta în calitate de candidat la funcÈ›ia de prim-ministru, de către preÈ™edintele Traian Băsescu, a fost comentată È™i de presa internaÈ›ională, majoritatea canalelor media amintind de contextul numirii, È™i anume relaÈ›ia dintre cei doi oameni politici.

Televiziunea germană ARD (citată de tagesschau.de), îl numeÈ™te pe Ponta „duÈ™manul din fruntea Cabinetului”, amintind despre conflictul dintre pimul-ministru È™i preÈ™edinte, alimentat de organizarea referendumului pentru demiterea acestuia din urmă. JurnaliÈ™tii germani subliniază modul în care Ponta a susÈ›inut cauza referendumului, dar È™i reticenÈ›a lui Băsescu de a-l numi din nou premier pe Victor Ponta.
 
AgenÈ›ia de presă Reuters vorbeÈ™te despre probabilitatea ca parteneriatul dintre cei doi oameni politici să fie de scurtă durată. „Celor doi nu le place să lucreze împreună ÅŸi este posibil ca parteneriatul să nu fie durabil. (…) Certurile dintre ei au distras atenÅ£ia de la problemele stingente ale unei ţări unde 3% din populaÅ£ie trăieÅŸte cu mai puÅ£in de 40 de dolari pe zi È™i unde unele zone nu au apă potabilă ÅŸi electricitate”, scriu comentatorii agenÈ›iei.
 
AgenÅ£ia France Presse, preÈ™edintele È™i-a desemnat din nou rivalul în funcÈ›ia de premier. Traian Băsescu a atenuat astfel temerile legate de noi tulburări politice care ar fi putut apărea în cazul în care propunerea alianÈ›ei care a câÈ™tigat alegerile ar fi fost refuzată, comentează jurnaliÈ™tii francezi.
 
Bloomberg descrie numirea lui Ponta ca o È™ansă pentru stabilitate politică. „Este un oftat general de uÅŸurare după ce Băsescu l-a nominalizat pe premierul în exerciÅ£iu, Victor Ponta, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului”, scie publicaÈ›ia, citând un reprezentant al pieÈ›ei financiare Europene.
 
Financial Times: "L-a numit ''un mincinos notoriu'' (pe Victor Ponta n.r.) si a declarat ca nu-l va sprijini niciodata in calitate de prim-ministru al Romaniei. Cu toate acestea, presedintele Traian Basescu l-a numit din nou pe cel mai inversunat adversar politic al sau in functia de prim-ministru, o decizie inevitabila, dupa ce alianta socialist-liberala a castigat cu o majoritate coplesitoare alegerile parlamentare din 9 decembrie.
 
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.